"POŠALJI RECEPT" KONKURS: Milica Đorović - Američka pita sa bobičastim voćem (FOTO)

AMERIČKA PITA SA BOBIČASTIM VOĆEM

Potrebno je za testo:

- 250 g putera

- 300 g brašna

- 1 kašika šećera

- 1 kašičica soli

- 100 ml ledeno hladne vode

Potrebno je za punjenje:

- 6 šolja bobičastog voća(može mix a može i samo jedno voće)

- 2 kašike soka od limuna

- 225 g šećera

- 3 kašike gustina ili 5 kašika brašna

Premazivanje:

- 1 jaje

Želite da idete u Veneciju, BESPLATNO? Prijavite se na FOTO KONKURS "Pošalji recept"!

Priprema:

1. Iseckajte hladan puter na kockice veličine 1cm. Stavite u jednu činiju brašno, šećer i so i dobro promešajte. Zatim u tu posudu dodajte iseckani puter i sjedinite ga ručno sa ostalim sastojcima. U taj mix polako dodajte hladnu vodu i mešajte. Testo je gotovo kada se više ne lepi za činiju. Testo podelite u dva jednaka dela u obliku diska, uvijte u plastičnu foliju svaki posebno i stavite u frižider na sat vremena.

2. Za to vreme pripremite okruglu posudu prečnika 24cm(može malo veća ili manja). Najbolje je ukoliko imate onu posudu specijalno za američke pite ali može i obična tepsija.Obložite je pek papirom i premažite puterom. Zagrejte rernu na 205°C.

3. Iseckajte voće (ukoliko su u pitanju jagode, trešnje i višnje). U jednoj posudi pomešajte voće, limun, gustin i šećer. Prekrijte je plastičnom folijom i stavite i frižider.

4. Kada je testo gotovo izvadite jedan disk iz frižidera i oklagijom ga razvucite na krug prečnika 30 cm. Da vam se testo ne bi zalepilo za radnu površinu koristite brašno. Razvučeno testo stavite u sud u kome će se peći pita.

5. Izvadite drugi komad testa iz frižidera i ravucite ga kao i predhodni (prečnika 30 cm). Tim komadom testa ćete pokriti pitu.Oštrim nožem isecite testo na 10 traka jednake debljine, oko 1.5 cm.

6. U posudu sa testom sipajte voćni nadev. Preko pite ređajte trake od testa. Pet traka ide horizontalno i pet vertikalno. Napravite preplet od njih. Kraće trake idu na ivice.

7. Utiskivanjem viljuške po obodu pite “zalepite” gornje i donje testo. Isecite nožem višak testa.

8. Jaje umutite i njime premažite pitu.

9. Pecite pitu na 205° C nekih 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 175°C i pecite još 40-45 minuta. Kada korica od pite lepo požuti pokrijte je aluminijumskom folijom.

10. Kada je gotova, pita treba da odstoji neka 2-3 sata na hladnom.

(Telegraf.rs)