Evo na koliko stepeni umire TRIHINELA!

Petoro ljudi iz Čajetine zadržano je juče i prekjuče u užičkoj bolnici zbog trihineloze, a oko 180 ljudi je pregledano. Zato nije loše znati na kojoj temperaturi spremati meso da bi se uništila trihinela

Meso zaraženo trihinelom ne bi trebalo ni da stigne u mesare, a kamoli da završi na trpezi, ali, budući da se to ipak dovoljno dešava, otkrićemo vam kako da vudete sigurni da se ovaj parazit ne nađe u našem obroku.

PANIKA U ČAJETINI: Zbog širenja trihinele 200 ljudi kod lekara

Oko 70 životinjskih vrsta mogu biti nosioci trihinele, a za nas je najvažnija svinja, jer ostale vrste su uglavnom divlje životinje. Kod divlje svinje bi trebalo dobro pripaziti, jer je manja verovatnoća da je to meso prošlo kroz potrebne kontrole.

Da biste bili sigurni da u vašem tanjiru neće biti trininele, potrebno je da duže vreme kuvate ili pečete meso na temperaturi većoj od 70° C. Što je temperatura veća, to će pre prodreti u unutrašnjost mesa i ubiti parazite.

Dakle, ako ste kuvali meso 30 minuta na 100° C ili ste ga pekli u rerni 15 minuta na 200° C, možete biti sigurni da čak i ako je bilo trihinele, više je nema, odnosno, nema šanse da dobijete trihinelozu.

Naravno, jasno vam je već da šunke, kobasice, slanina, kulen i ostale suhomesnate poslastice ne dolaze u obzir sve dok niste potpuno sigurni u ispravnost mesa, odnosno da poseduje sertifikat da sme da se koristi termički neobrađeno.

(Telegraf.rs)