Dajete li detetu hranu koja je pala na pod?

U narodu postoji uvreženo verovanje da je, ako parče hleba s pekmezom padne na zemlju, bezbedno ga pojesti ukoliko se podigne u roku od osam sekundi. Štaviše, tvrdi se da je to dobro za jačanje imuniteta. Evo šta stručnjaci kažu na tu temu

Britanski naučnici sproveli su svojevrstan eksperiment bacajući različite tipove namirnica (šunku, hleb s džemom, keks, testeninu prelivenu sosom i suvo voće) na normalno zaprljan pod, a zatim nakon tri, pet i deset sekundi merili koliki se nivo bakterija, gljivica i ostalih mikroba nakupio na njima.

Pokazalo se da su namirnice koje su po svom sastavu izrazito slatke ili veoma slane manje osetljive na štetne bacile, pa čak ni nakon deset sekundi nije došlo do razvoja bakterija.

Šunka i hleb s džemom pokazali su se kao najizdržljiviji, a isto tako i keks, koji zbog minimalnog procenta vode uopšte nije pogodan za razmnožavanje mikroorganizama. Suvo voće i pasta su već nakon tri sekunde na sebi zapatili bakteriju klebsiella, jednog od glavnih izazivača upale pluća, a takođe su se na njih vrlo brzo nahvatale gljivice buđi.