Šake i stopala su vam ledeno hladni? Možda imate ovu opaku bolest!

I zimi i leti mnogi ljudi pate od osećaja smrzavanja u rukama i nogama, a ova pojava je češća kod žena. Iako je uglavnom u pitanju bezazlena stvar, u nekim slučajevima može da bude zaista za brigu

Ukoliko vam se dešava da vam se šake ili stopala bukvalno “zamrznu”, čak i onda kad niste bili na debelom minusu, a pritom i značajno “pobele” u odnosu na ostatak tela, trebalo bi da posetite lekara.

KINESKI SAT PREDVIĐA BOLEST... I NE GREŠI: Saznajte koji organ vam je u opasnosti!

Ako ste ostavili kafu da stoji 5 sati, da li smete da je popijete?

Možda imate nešto što se zove Rejnoov fenomen. U pitanju je poremećaj funkcije perifernih krvnih sudova, ne baš jasnog uzroka, koji karakteriše izražena vazokonstrikcija krvnih sudova ekstremiteta nakon izlaganja organizma hladnoći ili emocionalnom stresu.

Osobi koja pati od Rejnoovog sindroma neki delovi tela, posebno prsti na nogama i rukama utrnu i pobele, a krv prestane normalno da cirkuliše do ovih delova tela.

Kod napada ove boljke, obično prvo pobele prsti, a onda poplave i utrnu. Kako se cirkulacija poboljšava ti delovi tela mogu da pocrvene, oteknu ili bole.

Kod žena se ova bolest češće javlja, baš kao i kod onih koji žive u hladnijim klimatskim područjima. Za mnoge ljude ova bolest nije ozbiljna, ali može da utiče na kvalitet života.

Rejnoova bolest može da utiče i na nos, usne, uši pa čak i bradavice. Potrebno je oko 15 minuta od zagrevanja da se stanje povrati, prenosi portal 24sata.

Ukoliko se stanje ne poboljša odmah idite kod svog lekara, jer posledice mogu da budu prilično neprijatne, pa čak u retkim slučajevima može da dođe i do gangrene.

(Telegraf.rs)