PITAM SE, PITAM: Zašto kijamo?

Ponekad najavljuje bolest, a ponekad je u pitanju samo smešna i iritirajuća pojava, kao one situacije kada ne možete da prestanete da kijate, tako da već svima oko vas postane smešno da vam govore "na zdravlje"…

U svakom slučaju ova mala unutrašnja eksplozija, baš kao i kašalj, počinje udisanjem vazduha i zatvaranjem glasnih žica. Ali, kada je kijanje u pitanju, jezik i resica blokiraju vazdušni put, tako da umesto samo na usta on izleće i na nos. Ako ste bolesni, kijanjem ćete u okolinu lansirati i milione bacila.

Kao što prilikom kašljanja izbacujemo štetan višak iz disajnih puteva, kad kijemo izbacujemo ono što nam napada nos: polen, prašinu, bakterije, viruse... Kijanje je način na koji naše telo održava sinuse i nosnu šupljinu čistom. Ali, postoje i druge situacije u kojima se ovo dešava, kao na primer kad pogledamo u Sunce ili jako svetlo i tada je u pitanju fotosenzitivno refleksno kijanje.

Šta možete da uradite?

Pa, kijanje uglavnom ne možete da sprečite. Jedino što možete, jeste samo da se pobrinete da ne kinete u pravcu drugih ljudi u vašoj okolini. Naravno, neće vam biti ništa ako uspete da se uzdržite od kijanja, ali nema razloga, najbolje je da sve ide svojim prirodnim tokom. Trudite se da uvek koristite maramice i posle svakog napada kijanja operite ruke.

(MojeZdravlje.ba)