Ove stvari imate u kuhinji, a ne znate da njima možete da očistite kuću

Saznajte kako da se rešite bakterija iz svakog ugla vaše kuće pomoću sredstava koja već imate u kuhinji

Onima koji se užasavaju bakterija, zaziru od svakog zrnca prašine ili ne podnose mrlje oko sebe, ovi trikovi će biti dragoceni. Osim toga, tu su i saveti kako iskoristiti, na primer, majonez ili kečap u čišćenju mrlja.

1. Mikrotalasna ubija do 99 odsto bakterija u sunđeru za pranje posuđa - stavlja se u pećnicu na dva minuta.

2. Slavinu treba istrljati masnim papirom jer to sprečava stvaranje mrlja od vode i otisaka. Već nastale naslage ukloniće belo sirće.

3. Koristite stalak za sunđer jer će se tako lakše osušiti.

4. Filter is usisivača odlično će se oprati u mašini za suđe.

5. Stara četkica za zube odlična je za čišćenje tostera iznutra.

6. Istrljajte posuđe od livenog gvožđa sunđerom i solju jer ona ima sposobnost upijanja masnoće i podiže ostatke hrane pa ih je lakše isprati.

7. Starom četkicom, limunom i sodom bikarbonom očistite odvod, to će uništiti bakterije i mirisaće bolje.

8. Verovali ili ne, pecivo je dobro za čišćenje starih slika, a neće ih oštetiti. Presecite ga na pola i mekanom stranom lagano prođite po slici, prljavština će ostati na njemu.

9. Udubljenja puna prljavštine na prozorima čistite vaticom potopljenom u sirće.

10. Soda bikarbona osvežiće dušek koji ima neprijatan miris, a sve što treba da uradite je da pospete sodu po njemu, ostaviti da stoji neko vreme pa usisate. Isti postupak je i kod osvežavanja tepiha.

11. Pegla će ukloniti uporne mrlje iz tepiha. Najpre ih poprskajte mešavinom belog sirćeta i vode u razmeri 1: 2. Potom na to stavite vlažan peškir ili staru pamučnu krpu pa na to stavite peglu i uključite paru na 30 sekundi.

12. Sokne kojima ne možete da nađete par, ili su za smeće, iskoristite za čišćenje roletni – navucite čarapu na ruku, poprskajte s mešavinom vode i sirćeta pa brišite. Starim komadima odeće možete barem jednom obrisati prašinu ili oprati pod pre bacanja u smeće.

13. Štedljive sijalice očistite od prašine čistom četkicom.

14. Ekstrakt vanile zagrejan u rerni brzinski će namirisati prostor.

15. Zagrejte kupatilo pre čišćenja jer to udvostručuje dejstvo alkalnih sredstava za čišćenje. Dovoljno je deset stepeni više od uobičajene temperature.

16. Prašinu sa sveće ukloniće kuglica vate natopljena alkoholom.

17. Prljavštinu s kuhinjskih ormarića uspešno će ukloniti gusta smesa soda bikarbone i biljnog ulja.

18. Tragove gumenih đonova na podu ukloniće VD-40.

19. Požutele jastuke izbeleće mašinsko pranje u mešavini jedne šoljice deterdženta za veš, šoljice deterdženta za posuđe, šoljice izbeljivača i pola šoljice boraksa.

20. Platneni abažur na lampi od dlačica i ostalih nečistoća očistiće valjkom za uklanjanje dlačica s odeće.

21. Talog od kafe ukloniće neprijatne mirise iz frižidera.

22. Krompir na kojem je soda bikarbona odličan je za čišćenje mrlja od rđe.

23. Imate li viška majoneza u frižideru? Iskoristite ga za čišćenje mrlja na drvenim predmetima. Majonez se stavi na suvu krpu i time istrlja mesto sa mrljom.

24. Kečap je odličan za čišćenje bakarnih i posrebrenih predmeta i rđe sa sudova. Ostavi se na rđavom delu neko vreme i obriše mokrom krpicom.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)