GMO paradajz leči rak i dijabetes?
Na sam pomen GMO hrane diže nam se kosa na glavi, ali ne dobija se u laboratoriji baš uvek veštački "naduvana" namirnica bez ikakvih zdravih sastojaka. Ovog puta radi se o pravom leku i to od najtežih bolesti poput raka i Alchajmerove bolesti
Novo seme genetski modifikovanog paradajza sadrži velike količine resveratrola. To je antioksidans kojeg ima u grožđu a pokazao se kao efikasan u lečenju raka, srčanih oboljenja, Alchajmerove bolesti, dijabetesa i još nekih oboljenja. Naravno sve te tvrdnje treba još naučno dokazati jer postoje različita mišljenja o efektima resveratrola.
Naučnici koji su radili na razvoju semena paradajza ističu da će kilogram genetski modifikovanog paradajza sadržati istu količinu resveratrola, kao 50 flaša crnog vina.
Na drugom genetski modifikovanom semenu paradajza proizvedene su veće količine genistein jedinjenja (vrsta fitoestrogena), koji se takođe može koristiti u lečenju raka dojke.
Novo istraživanje objavljeno je u magazinu “Nature Communications”, a cilj je da se na ekonomičan način iskoriste biljni sastojci na više različitih vrsta biljaka.
Paradajz je uzet za početak jer je njegova proizvodnja jeftina, ne zahteva mnogo pažnje a prinosi su relativno dobri.
Pratite Telegraf i preko Vajbera!
(Telegraf.rs / Klix)