Evo zašto treba da pijete kozije mleko

Kozije mleko spada u najzdravije namirnice, pogotovu kada govorimo o mlečnim proizvodima, jer je njegova hemijska struktura neverovatno slična majčinom mleku

Širom planete kozje mleko upotrebljava se ne samo za ishranu, već i kao prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Po sastavu je najsličnije majčinom mleku - sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i minerala, a nema teško svarljivih masti.

Kozje mleko je i mnogo lakše za varenje od kravljeg jer sadrži značajno manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe intolerantne na laktozu i one sa osetljivim želucem.

Takođe, u odnosu na kravlje mleko, ima viši nivo vitaminima (pogotovu vitamina B6) i minerala (naročito kalcijuma), a niži nivo kalorija.

Pošto je blizu savršene hrane i lagano je za probavni sistem, ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, ne sadrži određenu vrstu proteina koji najčešće izazivaju alergijsku reakciju kod dece.

Ljudi na selu su od davnina kozje mleko koristili za jačanje imuniteta, lečenje plućnih oboljenja i tuberkuloze, ali i kao saveznika u borbi protiv nervoze i nesanice. Naime, ono u sebi sadrzi vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu i nokte.

Na kraju da ne zaboravimo i to da je kozji sir, takođe, moćno prirodno sredstvo za jačanje organizma i zaštitinik od mnogih bolesti.

Zbog svih navedenih lekovita svojstava, kozje mleko bi trebalo da privuče i one osobe koje baš i ne vole njegov miris.

(Telegraf.rs / Moje zdravlje)