Ljuske od jaja bacate u đubre, a nećete verovati koliko su korisne!
Belance i žumance upotrebljavaju se u različite svrhe, ali jedan deo jaja se baca bez razmišljanja - ljuska. Ipak, njene mogućnosti primene u domaćinstvu su brojne
Ljuske od jaja, koje potpuno nepravedno bacamo u đubre, zapravo su skrivena riznica za rešavanje mnogih neprijatnih problema u domaćinstvu.
Možete ih koristiti u kuhinji, bašti, za pranje veša, ali i kao "narodni lek". Evo kako.
Neka vaš beli veš zablista
Ljuske od jaja su porozne zbog čega s lakoćom upijaju mrlje što ih čini odličnim izbeljivačima veša.
Stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u mašinu sa vešom, vodeći računa da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi rasula po bubnju. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu sa tkanina, komadići ljuske će je apsorbovati i spečiti da veš postane siv.
Povećajte unos kalcijuma
Pecite ljuske od jaja desetak minuta u rerni na 180 stepeni, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u prah. Dobijenu masu možete svakodnevno dodavati u supe u kuvana jela i tako si povećati unos kalcijuma koji je svakom čoveku neophodan za zdrave kosti.
Ublažite ubode insekata
Da biste napravili ovaj prirodni lek protiv uboda insekata potrebno je da ljuske jajeta potopite u jabukovo sirće i ostavite da u njemu odstoje nekoliko dana. Nakon toga "lek" protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata stavite u frižider gde ga možete čuvati sledećih mesec dana.
Smesu nanesite direktno na kožu, na mesto uboda i svrab i crvenilo će se vrlo brzo povući.
Ispolirajte vazu sa talozima prljavštine
Smesu od zdrobljene ljuske jajeta i limunovog soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno mešanje. Limunska kiselina će nagrizati masnoću, a abrazivni efekat zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se osuši.
Uzgajajte zdrav paradajz
Pre sadnje, stavite šaku zdrobljnih ljuski u rupu u koju ćete posaditi seme. One će tu zemlju obogatiti kalcijumom koji hrani koren paradajza tako da on daje zdrave i jedre plodove. Isti učinak postići ćete i s paprikama, krastavcima i dinjama.
Zaštitite biljke od puževa
Kako vam puževi ne bi uništavali rasade u bašti, povremeno posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korenja svog cveća i povrća. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.
Kao čašica za uzgoj semena
Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovine napunite zemljom, dodajte malo vode i unutra posejte željeno seme. Bez obzira koje seme je u pitanju, ovako će vam sigurno uspešno proklijati.
Za bolji ukus kafe
Jednu kašičicu usitnjenih ljuski dodajte u mlevenu kafu pre zakuvavanja. Kalcijumov karbonat iz ljuske neutralisaće kiselost i kafa će biti ukusnija. Ukoliko vam ljuspice u talogu smetaju, pre služenje, kafu možete procediti.
(Telegraf.rs / 24sata.hr)