Otkrivena vakcina protiv raka!

Vakcina će pomoći organizmima obolelih pacijenata da sami "traže" i unište ćelije tumora. Terapija cilja na molekul pronađen u 90 odsto svih karcinoma

Naučnici su otkrili vakcinu koja će pomoći lečenje svih vrsta raka. Ona će pomoći organizmima pacijenata obolelih od opake bolesti da sami nađu i sami unište ćelije tumora, piše britanski list Telegraf.

Nova terapija "cilja" molekul pronađen u 90 odsto svih karcinoma i omogućiće imunom sistemu pacijenta da se bori protiv svih vrsta raka, uključujući rak dojke i rak prostate. Preliminarni rezultati iz prvih kliničkih ispitivanja pokazali su da vakcina može da pokrene "imuni odgovor" kod pacijenata i smanji nivo bolesti.

Naučnici se nadaju da će se vakcina više koristiti i tako dokazati da može biti efikasna protiv različitih vrsta raka. Oni veruju da bi se mogla koristiti u borbi protiv malih tumora, otkrivenih dovoljno rano ili da se spreči povratak i širenje bolesti kod pacijenata koji su prošli kroz druge oblike lečenja, poput operacije.

Ćelije raka obično izbegavaju imuni sistem pacijenta, jer ih on ne "vidi" kao pretnju. Dok imuni sistem obično napada strane ćelije poput bakterija, tumori se obrazuju od sopstvenih ćelija pacijenata koje ne funkcionišu ispravno.

(M. S.)