Ljudi koji jedu crnu čokoladu imaju tri kilograma manje od drugih

Britanski stručnjaci tvrde da redovno konzumiranje ove poslastice između ostalog može da izleči i kašalj

Tamna čokolada je bogata antioksidansima flavonoidima, opušta krvne sudove i poboljšava protok krvi, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, utvrdili su američki stručnjaci. Ipak, najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi koji čokoladu jedu pet puta nedeljno imaju za stepen niži indeks telesne mase.

- Jedan stepen na BMI lestvici nije nevažan. To znači da će neko visok 1,77 m imati oko 3,2 kg manje - kaže vođa istraživanja dr Beatris Golomb.

Ali, pri odabiru preporučljivo je nabaviti čokoladu sa što većim procentom kakaa, a kako bi zdravstvene dobrobiti "upalile", ne bi trebalo jesti više od 30 grama, savetuju stručnjaci. Takva tamna čokolada, zahvaljujući teobrominu, izlečiće čak i kašalj, i to 30 odsto uspešnije leči od standardnih lekova, pokazalo je britansko istraživanje.

To nije sve, stručnjaci su otkrili i to da ljudi uspešnije broje unazad nakon što popiju flavonoidima bogatu vruću čokoladu. Naime, flavonoidi delotvorno pospešuju protok krvi prema mozgu.

(B. Tasić)