NE MUČITE SEBE DIJETOM: Evo kako da smršate bez muke!

Ovo je idealan način da skinete suvišne kilograme, jer nema mučenja strogim dijetama i teškim vežbama. Saznajte o čemu se radi

Kad se radi o dijeti i skidanju suvišnih kilograma, stručnjaci se slažu da je za zdrav proces mršavljenja potrebno uskladiti i pridržavati se mnogih pravila koja uključuju pravilnu ishranu i redovno vežbanje.

Ipak, nakon brojnih istraživanja, stručnjaci su došli do jednog podatka koji dugoročno daje dobre rezultate, a ne radi se ni o kakvoj komplikovanoj dijeti uz koju ćete umesto kilograma izgubiti živce.

U studiji su istražitelji ispitali 240 odraslih sa zdravstvenim stanjem u kojem imaju povećan rizik od srčanih bolesti, kao i indeks telesne mase iznad normalnog.

Grupa od 119 osoba podrvrgnuta je dijeti. Konzumirali su vrlo malo kalorija, radili čišćenje organizma voćnim sokovima, jeli dosta voća i povrća, nemasnih mlečnih proizvoda, smanjili unos masti i šećera, i hranu pripremljenu sa malo soli.

Ostatak ispitanih, tačnije 121 osoba, su morali da se pridržavaju samo jednog pravila - jesti više vlakana, najmanje 30 grama dnevno. Ni za jednu od grupa nije preporučena vežba, kako bi se na najprecizniji način mogla uočiti efikasnost režima ishrane.

Nakon 12 meseci stigli su rezultati. Osobe na prvoj dijeti izgubile su u proseku oko 3,5 kilograma, dok su oni koji su jeli više vlakana izgubili oko 2,5 kilograma. Iako je prva dijeta dovela do gubitka više kilograma (što je i logično, uz smanjeni unos kalorija i sva pravila), ipak je iznenađujuće da je samo jedna promena poput unosa više vlakana uspela da dovede do tako dobrih rezultata kad je gubitak kilograma u pitanju.

Stručnjaci ovo objašnjavaju svojstvom vlaknaste hrane da vas učini sitima. Ipak, ne treba preterivati, jer vas previše hrane bogate vlaknima može dovesti do nadutosti i uzrokovati probleme s varenjem i gasovima. Umesto toga, preporučuje se da u ishranu dodamo neke od namirnica bogate vlaknima, kao što su na primer jabuke (1 jabuka sadrži 4-5 grama vlakana).

Vlakna su neophodna za dobru probavu, a najviše ih ima u sledećim namirnicama: ječam, zob, sočivo, jabuke, pomorandže, šljive, kruške, jagode, avokado, maline, orašasti plodovi, semenke lana, pasulj, grašak, borovnice, krastavci, karfiol, spanać, blitva, brokoli, zelena salata, celer, šargarepa...

(Telegraf.rs / Klix)