MOĆNI BELI LUK: Možda ne tera vampire, ali sigurno ubija grip!

Beli luk danas uglavnom koristimo kao začin, a da li ste znali da se ova čudotvorna biljka hiljadama godina koristila ne samo kao lek, već i kao krajnje neuobičajeni osveživač vazduha?

Retko koja biljka je toliko poznata i korisna kao što je to beli luk, koji se već milenijumima koristi u medicini. Dugo se upotrebljavao kao lek, a ne kao začin. Beli luk se od davnina smatra jednim od najefikasnijih prirodnih lekova koji uklanjaju crevne parazite i olakšavaju probleme sa disanjem i varenjem.

Beli luk ima karakterističan miris, ukus i ljutinu. Njegovom širokom spektru delovanja može se pripisati više od 200 biološki aktivnih jedinjenja, među kojima su najznačajniji glicin i eterično ulje. Zbog sumpornih jedinjenja u eteričnim uljima ima neprijatan miris, ali bez njih nema ozdravljenja. Beli luk između ostalog sadrži kalcijum, fosfor, selen i prilično veliku količinu vitamina B i C, kao i proteine.

Beli luk je najpoznatiji prirodni antibiotik, jer najefikasnije pomaže protiv streptokoka, tifusa i raznih gljivica i virusa. Beli luk takođe deluje protiv infekcija u grudima, groznica, gripa, upala uva, upala usne duplje, a ublažava i herpes.

Naučnici su dokazali dejtvo belog luka protiv crevnih parazita. Takođe deluje na detoksikaciju i čišćenje krvi. Rudari koji su kozumirali znatne količine belog luka, nisu imali trovanja olovom.

Za dobrobit našeg zdravlja preporučuje se konzumiranje belog luka u obliku raznih preparata, koji sadrže dragocena ulja belog luka, a nakon gutanja ne ostavljaju za sobom neprijatan miris.

Dezinfikujte vazduh u svom stanu na sledeći način:

Uzmite glavicu belog luka i pažljivo skinite čenove, a da ne uništite ljusku. Stabljiku s ostacima ljuske na kojoj su bili čenovi zapalite u pepeljari i ostavite je da tinja. Ovaj dim nije neprijatan, a vrlo je koristan za prečišćavanje vazduha od virusa i prevenciju oboljenja grla, nosa i pluća.

Postoji još jedan narodni savet koji vas sigurno štiti od napada raznih virusa, a glasi ovako:

Kupite kilogram belog luka, rasporedite glavice u nekoliko posuda i stavite ih u sobe u kojima provodite najviše vremena. Luk će upiti sve viruse i bakterije, a vi ćete celu zimu biti zdravi! Nakon nekog vremena, luk bacite, nemojte ga pojesti.

(Telegraf.rs / HercegovinaInfo)