Dremanjem na času bolje se usvaja gradivo

Kada neki đak zadrema pred sam kraj časa, nastavnik to sigurno ne doživljava kao kompliment. Međutim, istraživači tvrde da kratkotrajno padanje u san odmah nakon dobijanja novih informacija zapravo pruža mnogo veću šansu da one zaista u memoriji budu i uskladištene

Tim istraživača sa Notr Dam univerziteta u Indijani testirali su 208 studenata koji bi svake noći redovno spavali u proseku šest sati.

U prvoj fazi istraživanja, eksperimentatori su im u zadatak dali da zapamte što više parova reči, neke sa smislom, dok su druge bile povezane potpuno nasumično. Kad su bili propitivani, ispostavilo se da su najbolji učinak postigli oni studenti koji su odgovarali posle dvanaestočasovne pauze od učenja, u koju je bila uračunata i faza spavanja.

Nakon 24 sata počela je druga faza testiranja tokom koje su studentima dati novi parovi reči.  Kada su vršili novu proveru onoga što su zapamtili, bolje rezultate u pamćenju reči iz obe faze postigli su ispitanici koji su odmah nakon učenja otišli na spavanje.

- Rezultati našeg istraživanja pokazuju da spavanje odmah nakon učenja može imati dugoročnu korist za memorisanje podataka. Zato, preporučujemo svima koji polažu ispite ili spremaju neko izlaganje da neposredno pre nego što utonu u san ponavljaju ono što im je neophodno da zapamte za sutra. Na neki način, to je kao da govorite svom uspavanom mozgu koje su to informacije od ključnog značaja - poručuje Džesika Pejn, jedan od autora istraživanja.

(Telegraf.rs)