GMO hrana ne utiče negativno na zdravlje?!
Profesorka Poljoprivrednog fakulteta Gordana Šurlan Momirović kaže da nije dokazano da genetski modifikovani organizmi negativno utiču na zdravlje i izazivaju sterilitet i kancer
Profesorka Poljoprivrednog fakulteta Gordana Šurlan Momirović kaže da nije dokazano da genetski modifikovani organizmi negativno utiču na zdravlje i izazivaju sterilitet i kancer.
Šurlan Momirović je gostujući na RTS-u rekla da se ni za jednu hranu ne može reći da li je opasna po zdravlje ili ne, jer se ne rade ispitivanja kod nas.
- Recimo, za meso koje danas jedemo ne možemo biti sigurni da li je opasno ili ne po zdravlje. Genetski modifikovani organizmi, koliko je danas ispitano u zemljama gde se koriste, nisu opasni za zdravlje i ne izazivaju štetne posledice - naglasila je prof. Šurlan Momirović .
Ona je pojasnila da se hrana koju danas jedemo dobija konvencionalnim ukrštanjem između genotipova biljaka i životinja iste vrste, dok kod GMO dolazi do veštačkog ukrštanja u laboratoriji.
- Biljke sa novim osobinama se obično dobijaju tako što se ubacuju geni bakterija, virusa i drugih biljaka. Tako dobijene biljke su otpornije, produktivnije, imale veći prinos - rekla je ona.
Donošenje zakona o GMO biće jedan od uslova za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a prof. Šurlan Momirović kaže da se ova hrana koristi u Kanadi, SAD, Južnoj Americi, Indiji, Africi, ali da i u tim i u ostalim zemljama ima dosta protivnika, čak i među naučnim radnicima.
- Kod nas postoji trenutno Zakon o zabrani GMO. Smatram da, ukoliko su građani protiv GMO, ta hrana treba da bude obeležena tako da ne moraju da je kupuju - zaključila je ona.
(Telegraf.rs / Tanjug)