Muškarci najčešće imaju rak pluća, žene dojke

Profesor Čikarić iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije je naveo da je 2009. godine u Srbiji otkriveno 35.000 novoobolelih slučajeva malignih tumora svih lokalizacija, tako da za poslednje tri godine ovaj broj treba povećati za 1,9 odsto za svaku godinu

Na konferenciji za novinare održanoj povodom meseca borbe protiv karcinoma prof. dr Slobodan Čikarić ukazao je na to da stopa novoobolelih od malignih tumora, koja se odnosi na stanovnike centralne Srbije, raste u proseku godišnje za 1,9 odsto. Vodeće lokalizacije u obolevanju i umiranju od malignih tumora kod muškaraca su pluća, a kod žena dojka.

- Stopa mortaliteta od malignih tumora u centralnoj Srbiji raste u proseku godišnje 2,3 odsto, dok u zapadnoj i severnoj Evropi ta stopa opada u proseku za 1 odsto godišnje već 15 do 20 godina, a slična je situacija i u SAD i Kanadi - kazao je Čikarić.

Zato srpski onkološki stratezi, smatra on, treba da razmisle kojim putem treba krenuti u pogledu sekundarne preventive i kurative malignih u državi.

Govoreći o zbrinjavanju, smeštaju i nezi onkoloških pacijenata (palijativno zbrinjavanje), Čikarić je podsetio da je Srbija od Evrope za tu oblast dobila 2,7 miliona evra, ali samo za edukaciju profesionalnih lica koja bi se bavila ovom delatnošću. On smatra da se problem zbrinjavanja, smeštaja i nege ne može rešiti otvaranjem nekoliko "sestrinskih kuća" sa 10 do 15 bolesničkih kreveta i nekoliko medicinskih sestara.

Zato bi, prema rečima Čikarića, trebalo naći radikalnije rešenje, kao što bi, na primer, bilo ozakonjavanje u Skupštini Srbije obaveze stacionarnih zdravstvenih ustanova u Srbiji za izdvajanje dva do četiri odsto bolničkih kreveta i personala za zbrinjavanje tih pacijenata.

(Tanjug)