Ne ispuštate smartfon ili tastaturu iz ruku? Imamo loše vesti za vas!

Priznajte da otkako ste predali poslednji pismeni zadatak iz srpskog (ili položili zadnji ispit na faksu) više olovku niste ni pipnuli, osim kad baš mora da se popuni nekakav obrazac. No, era tastatura i pametnih ekrana umnogome oštećuje naše mentalne sposobnosti

Da li pamtite kada ste poslednji put poslali nekoj dragoj osobi rukom pisano pismo od nekoliko stranica? Ma, da li se sećate kada ste čitko ispisali bilo šta a da nije švrakopisom sročen spisak za kupovinu?

Sve beležite u računaru ili smartfonu, a nemate predstavu koliko na ovaj način štetite svojoj inteligenciji, jer pisanje rukom ima mnoštvo prednosti! Na primer, ono aktivira područja u mozgu koji nam pomažu da učimo brže i bolje.

Korišćenjem tastature štedimo dosta dragocenog vremena, ali vežbanje rukopisa donosi mnogo blagodeti, prenosi ScienceAlert. Istraživači su utvrdili da deca koja znaju da pišu rukom, pre nauče da čitaju. Ona su takođe bolja u dugoročnom pamćenju informacija i u pronalaženju novih ideja. I to ne važi samo za mališane, već i za odrasle.

- Dok pišemo, automatski se aktivira jedinstveno neuronsko kolo. To je srž prepoznavanja načina izražavanja u svetu pisane reči, svojevrsno prepoznavanje mentalne simulacije koja se odvija u vašem mozgu - kaže Stanislas Deaen, psiholog sa Francuskog koledža u Parizu.

Pravljenje beleški rukom može vam pomoći u bržem i boljem učenju - isprobajte to sledeći put kad budete imali ispit ili pravili prezentaciju.

- U današnje vreme ljudi brže kucaju nego što pišu, ali svi oni koji se oslanjaju na svoje tastature ili pametne ekrane u stanju su samo doslovno da prenesu sadržaj koji su čuli, a ne i da ga svojim rečima prepričaju ili čak nadgrade sopstvenim zaključcima - kaže Pem Miler s američkog univerziteta Prinston.

Zato, zapisujte rukom što češće!

(Telegraf.rs)