KOJE LEKARE VIŠE VOLITE: Žene ili muškarce?

Izgleda da muškarci polako prestaju da budu autoritet na svim poljima, pa čak i kad je u pitanju medicina. Kako se pokazalo, moderni pacijenti imaju sve više poverenja u svoje doktorke, a mnogo manje cene savete svojih muških lekara

Ako ste se ikad pitali zbog čega li je doktorka Nada Macura toliko omiljena u našem narodu, evo odgovora. Pacijenti oba pola su skloniji su da prihvate savete koje im daje lekar ženskog pola, pokazalo je istraživanje francuskih naučnika univerziteta u Tuluzu.

I muškarci i žene više slušaju svoje doktorke nego njihove muške kolege, posebno kada su saveti vezani za ishranu, vežbanje i kontrolu telesne mase. Ova je pojava bila dodatno izražena kod pacijentkinja a, nalazi objavljeni u stručnom časopisu "Family Practice" prikupljeni su od 585 pacijenata i pacijentkinja, 27 lekara opšte prakse oba pola u tri francuske regije.

Nalazi ranijih studija su već pokazali da su doktorke uspešnije u uspostavljanju odnosa saradnje sa pacijentima oba pola, dok su njihove muške kolege sklonije uspostavljanju odnosa koji obeležava dominacija. Pored toga, doktorke su bile uspešnije i prilikom razgovora o ličnim problemima pacijenata oba pola.

(Telegraf.rs / Tanjug)