Da li je i vama ovo izgovor što ne prestajete da pušite?

Pročistiti pluća od duvanskog dima i ne bacati više novac na preskupe cigarete san je mnogih pušača. Međutim, doneti odluku o prestanku pušenja nije nimalo lako

Verovali ili ne, ono što većinu pušača sprečava da ostave cigarete jeste strah od mogućeg nakupljanja neželjenih kilograma nakon prestanka pušenja. Ova briga nije neosnovana, jer se zna da bivši pušači u prvih godinu dana u proseku nabace od osam do 14 kilograma.

Zato su istraživači s Pen Stejt univerziteta sproveli malu studiju koju su objavili u časopisu "Clinical Practice". Oni su pronašli 186 pušača koji su zatražili stručnu pomoć u odvikavanju od ove nezdrave navike i uporedili ih sa još 102 pušača-dobrovoljaca koji nisu hteli da ostave cigarete, a u proseku su pušili oko pet cigareta svakog dana.

Od njih su tražili da ispune upitnik o tome koliko su kilograma dobili nakon prošlog prestanka pušenja i da li se pribojavaju da će se to ponoviti. Svi ispitanici su bili podjednako zabrinuti zbog viška kilograma koji prete, a jedina razlika je bila u tome da li su već imali slično iskustvo ili ne.

Od svih okupljenih ispitanika, njih 53 odsto se već jednom odreklo cigarete i makar malo su se ugojili. Obeshrabreni tim iskustvom, manje je verovatno da će potražiti pomoć i odustati od prestanka.

- Mislim da ne bi trebalo da budemo iznenađeni činjenicom da oni koji su se jednom “opekli” ne žele da više da prolaze kroz isto iskustvo, iako su svesni dobrobiti koje donosi prestanak pušenja. Lekari bi trebalo da svoje pacijente pitaju jesu li u prethodnim pokušajima da ostave cigarete imali problema s kilažom, a zatim da im pomognu savetima i pažnjom - kaže Suzan Veldir, autorka ovog projekta.

Da li je i vama izgovor da pušite održavanje vitke linije?

(Telegraf.rs / Ordinacija)