D vitamin štiti kosti devojčica

Devojčice koje konzumiraju veće količine D vitamina nalaze se pod upola manjim rizikom od tzv. "stresnih fraktura", nego one koje ga nedovoljno konzumiraju

"Stresne frakture" su male napukline kostiju, koje najčešće doživljavaju osobe koje se bave napornijim fizičkim aktivnostima, kao što su trčanje ili gimnastika. Ove povrede predstavljaju naročito veliku opasnost za devojčice tinejdžerskog doba, jer snaga kostiju u tim godinama predstavlja važan faktor u razvoju sklonosti ka osteoporozi i ozbiljnijim povredama u kasnijem životu.

D vitamina prirodno ima u masnoj ribi, ali se često dodaje i mlečnim proizvodima, kao što su mleko i jogurt. S obzirom na to da nije uvek lako konzumirati ga dovoljno iz hrane, stručnjaci savetuju da se uzima i kao dodatak ishrani.

Stručnjaci Dečije bolnice u Bostonu pitali su se da li bi ishrana bogata kalcijumom, obilna u mlečnim proizvodima, mogla da štiti od stresnih fraktura, ali se ispostavilo da je tu od pomoći D vitamin, a ne kalcijum.

Ovom studijom je bilo obuhvaćeno 7.000 devojčica starosti od 9 do 15 godina, čija je ishrana, uključujući uzimanje dijetetskih suplemenata, praćena između 1996. i 2001. godine. Tako je utvrđen i njihov prosečan dnevni unos D vitamina.

Svega  ispod četiri odsto ispitanica doživelo je stresne frakture, a znatno veći rizik od tih povreda uočen je kod onih koje su svakog dana bar jedan sat upražnjavale neku intenzivnu fizičku aktivnost. Pritom su one koje su konzumirale najviše D vitamina, upola manje doživljavale stresne frakture nego ispitanice koje su konzumirale najmanje tog vitamina. Takođe je utvrđeno da je onim ispitanicama koje unose najmanje D vitamina, potrebno duže vreme da se oporave.

Američki Medicinski institut preporučuje da i deca i odrasli svakog dana konzumiraju 600 IU (međunarodnih jedinica) D vitamina.

(Tanjug)