Koliko je ljubazan vaš izabrani lekar?

Prijatni i ljubazni lekari pozitivno utiču na pacijente i to ne samo sa stanovišta ljudskosti, već im ovakav pristup pomaže i da brže ozdrave

Studija americkih lekara iz Ajove ukazuje da je doživljaj prijatnosti u razgovoru s lekarom za pacijente, a posebno srčane bolesnike, podjednako važan kao i efekat lekova.

Studija, koja je obuhvatila 13 objavljenih kliničkih eksperimenata, došla je do tih zaključaka upoređivanjem dve grupe lekara - prva grupa je nastavila sa svojom uobičajenom praksom, a u drugoj su lekari "brusili" svoju prijatnost, komunikacijske veštine i motivacione razgovore. Studija je nedvosmisleno pokazala da prijatni i ljubazni doktori imaju mnogo bolje rezultate u lečenju gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i bola svojih bolesnika.

Uobičajene stvari, poput gledanja bolesnika u oči i pažljivo slušanje dok bolesnik govori, znače mnogo više nego što se ranije mislilo. Slični pozitivni efekti, iako blagi, u konačnom ishodu lečenja uočeni su i kod uticaja niske doze aspirina ili statina (lekovi za smanjenje masnoća u krvi) u prevenciji ponovnog srčanog udara - infarkta.

(Telegraf.rs / Tanjug)