Kako će izgledati ljudsko telo kroz 100 godina? (3. deo)

Možda biološki evolucija i jeste stala, ali napredak tehnologije čoveku će omogućiti čuda. Budućnost donosi kloniranje, nanotehnologiju i čipove u telu...

 

KONTROLA MOZGA

I sada je moguće kontrolisati funkcionisanje mozga korišćenjem električnih struja kako bi se poboljšao njegov rad. U budućnosti ovo će biti moguće ugradnjom čipova koji će se implantirati u glavu, a biće pre svega namenjeni obolelima od epilepsije.

Ipak, ovi čipovi će moći da se koriste i u druge svrhe. Na primer, nedavno je jednom nepokretnom Kanađaninu ugrađena veštačka ruka pomoću koje otvara vrata od kuće.

 

ZEMLJA BEZ SLEPIH

Godine 2111. samo u veoma siromašnim zemljama biće ljudi koji su slepi. Razlog je jednostavan, već sada u mnogim zemljama postoje prototipi bioničkog oka, koja registruju svetlost i šalju vizuelnu informaciju mozgu.

U predstojećim godinama, ove “oči” će biti daleko naprednije, kao i laserske operacije za korekciju vida. Naočare? A, da ... one će biti muzejski eksponat.

 

SVET KIBORGA

Kolica za nepokretne nestaće sa lica Zemlje. I sadašnje proteze mogu da obezbede dobar stepen pokretljivosti, a u budućnosti će imati istu teksturu i temperaturu uda kojeg zamenjuju.

- Vrlo je moguće da će se čipovi i nadogradnje koristiti i u estetske svrhe ili za jačanje organizma – kaže bionički inženjer Dženifer Elisef sa univerziteta Džon Hopkins.

Dezodorans i talk će biti stvar prošlosti, jer će se proizvoditi odeća koja kontroliše miris tela i stopala.

Biljana Tasić