Evo kako da hranom snizite pritisak
Jedan moćni mineral iz hrane može umnogome da smanji rizik od visokog pritiska i moždanog udara
Ko jede više namirnica bogatih kalijumom može da računa na to da će smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, šloga i bolesti srca. Istraživanja pokazuju da povećanjem unosa ovog minerala i smanjenjem soli može da se smanji rizik od moždanog udara za čak 21 odsto.
Mineral kalijum deluje tako što štiti krvne sudove od oksidativnih oštećenja i čuva ih od zadebljanja. Odrasle osobe bi u organizam dnevno trebalo da unesu 4.700 mg kalijuma.
Namirnice koje mogu pomoći da se postigne cilj su slatki krompir koji sadrži 694 mg kalijuma i ima samo 131 kaloriju, sos/sok od paradajza, lišće cvekle koje je, takođe, sjajan izvor folne kiseline, grašak, beli pasulj, nemasni jogurt/mleko, školjke, suve šljive, sok od šargarepe, plava riba, soja, banana...
Takođe, sok od narandže je odličan izvor kalijuma, jer 3/4 čaše soka od sadrži 355 mg minerala, a sveže ceđeni sok je dobar izvor i folne kiseline i nekoliko vitamina grupe B.
(Telegraf.rs / Tanjug)