Mapa stara 80 godina raspalila maštu: Potraga za "nacističkim blagom" kao u holivudskim filmovima

S. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-kolaž: Profimedia Marcel Krijgsman/AFP / Simon Wohlfahrt/AFP

U januaru 2023, Nacionalni arhiv Holandije objavio je preko 1.300 istorijskih dokumenata, a među njima “nacističku mapu” koja je pokrenula masovni lov za blagom.

Na parčetu hartije iscrtani su detalji koji bi vlasnika trebalo da odvedu, kako se veruje, do zakopanih sanduka s dijamantima, zlatom i nakitom. Tragovi su vodili do malog mesta Omeren, udaljenom 80 kilometara od Amsterdama.

Verovalo se da “iks” na mapi označava mesto gde su četiri nemačka vojnika na kraju Drugog svetskog rata zakopala dragocenosti iz banke u Arnemu, koja je uništena tokom bombardovanja, prenosi War History Online.

Nacistička vojska se u to vreme povlačila pred saveznicima, pa su sanduci navodno zakopani na tajnoj lokaciji. Stručnjaci su procenili da bi njihov sadržaj danas vredeo 19 miliona dolara!

Mapa je skoro 80 godina bila daleko od očiju javnosti, a kada je objavljena izazvala je pometnju među “lovcima na blago”.

Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / Profimedia

Oni su preplavili Omeren, “naoružani” detektorima za metal, a meštani su burno reagovali, prenosi The Sun.

Upozoreno je da se područje nalazi blizu nekadašnjeg fronta i da bi pretraga mogla biti opasna zbog neeksplodiranih bombi, mina ili granata.

“Ako ponovo pokušaju da dođu, kako bi pronašli blago, mi ćemo primeniti zabranu”, saopštili su predstavnici lokalne vlasti, prenosi The Guardian.

Kao što zaključujete, sanduci sa dijamantima i zlatom nisu nađeni, a razočarani "lovci" su otišli.

Stručnjaci veruju da su sanduci premešteni na drugu lokaciju, ili ranije opljačkani.

Foto: Wikipedia/Waralbum.ru/Johannes_Hähle

U priči se spominje i ime nemačkog vojnika Helmuta S, koji je navodno bio svedok zakopavanja dragocenosti iz filijale Roterdamše banke.

On je rođen 1925. godine, a dokumenti iz Državnog arhiva otkrivaju da je gledao kako vojnici stavljaju dragulje i zlatnike u džepove, a ostatak pakuju u sanduke od cinka.

Vlasti Holandije su organizovale potrage 1946. i 1947. godine, ali bez uspeha. Stručnjaci i dalji nisu sigurni ko je mapu nacrtao, a original se čuva na bezbednom mestu.

S druge strane, istoričar Džost Rozental sa Univerziteta Radbound u gradu Najmegen smatra da je priča nemačkog vojnika lažirana.

Foto: Shutterstock

On tvrdi da vojnici nisu mogli da naiđu na blago u razrušenoj banci, jer “Arnem u tom periodu nije bio bombardovan”.

Istroričar smatra da su drugi “vojnici verovatno odgovorni za krađu dragocenosti u novembru 1944”, kada je banka zapaljena, što je poslužilo da se “pljačka sakrije”.

Rozental sumnja da će blago ikada biti pronađeno, uprkos brojnim pokušajima.

(Telegraf.rs)