Glumica Đina Karano tuži Dizni i Lukasfilm uz pomoć Ilona Maska

T. U.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Karano traži 75.000 dolara odštete

Foto: Profimedia/ LMK / IPA

Glumica Đina Karano tužila je Dizni i Lukasfilm nakon što je otpuštena 2021. godine zbog objave na društvenim mrežama u kojoj je uporedila da je biti republikanac danas identično kao što je bilo biti Jevrejka tokom holokausta.

Tužbu finansiraIlon Mask, koji je na svojoj platformi X (Tviter) uputio otvoreni poziv da se i drugi pridruže tužbi, preneo je Bi-Bi-Si.

Karano traži 75.000 dolara odštete. Ona, takođe, traži od suda da primora Lukasfilm da je ponovo angažuje.

Predstavnici optuženih nisu bili dostupni da daju komentar. Karano (41), glumila je Karu Dun u prve dve sezone Diznijeve serije Mandalorac.

Tokom tog vremena, često se "sukobljavala" na mreži sa levičarima.

Ali kritičari su tražili da bude otpuštena nakon što je u februaru 2021. na svom Instagram nalogu podelila objavu u kojoj je progon Jevreja od strane nacista izjednačen sa političkom klimom sa kojom se republikanci danas suočavaju.

Istog dana kada je objavila post, glumicu je odbacila Lukasfilm, producentska kuća koja stoji iza serije, kao i UTA, agencija za talente koja ju je zastupala skoro dve godine.

U tadašnjoj izjavi, portparol Lukasfilma je rekao da su "njeni postovi na društvenim mrežama koji ocrnjuju ljude na osnovu njihovog kulturnog i verskog identiteta odvratni i neprihvatljivi"

UTA nije navedena u sudskom podnesku u utorak, u kojem se navodi da je kompanija Volt Dizni kriva za to što je agencija odbacila.

Građanska tužba na 59 stranica, podneta kalifornijskom saveznom sudu, iznosi navode o nezakonitom raskidu i odmazdi u narativu prepunom referenci iz Ratova zvezda.

U dugačkom postu na platformi X (Tviter), Karano je navela da je bila podvrgnuta "kampanji klevetanja i maltretiranja koja je imala za cilj da je ućutka, uništi i napravi od nje primer".

Ona se zahvalila Masku i drugima koji su je podržali.

"Javite nam ako želite da se pridružite tužbi protiv Diznija", napisao je Mask na svojoj platformi.

Mask je ranije obećao da će finansijski podržati one koji se suočavaju sa diskriminacijom zbog svojih postova na platformi X (Tviter).

(Telegraf.rs/Tanjug)