Otkrivena beleška Napoleonovog lekara: Vojskovođa godinama bio u teškim bolovima

Beleška koju je napisao lekar koji je lečio Bonapartu detaljno oposuje mučne bolesti ovog vladara pre njegove smrti 1821. godine

Foto: Shutterstock

Napoleon Bonaparta je možda bio jedan od najvećih vojnih umova u istoriji, ali tokom poslednjih godina njegovog života, njegovo telo se predalo.

Beleška koju je napisao lekar koji je lečio Bonapartu detaljno oposuje mučne bolesti ovog vladara pre njegove smrti 1821. godine.

Govoreći o Napoleonovom "lošem zdravlju", pismo irskog hirurga Berija Edvarda O’Mira iz 1818. godine opisuje "teške telesne patnje" francuskog državnika koje uključuju glavobolju, bol na desnoj strani tela, goznicu, ubrzani puls, i "opštu anksioznost" tokom izgnanstva na ostrvu Sveta Jelena, prenosi CNN.

Portparol "Heritage Auctions" rekao je za CNN da je pismo bilo u odličnom stanju s obzirom na starost i put koje je prešlo.

Sandra Palomino, direktorka na odeljenju istorijskih rukopisa, rekla je da beleška nudi "svež i jedinstven pogled na život francuskog državnika i vojskovođe, tako da se njen istorijski značaj ne može potceniti".

Pismo koje je nedavno prodato na aukciji za 2.000 dolara, orktiva da je O’Mira bio prinuđen da ukloni jedan od Bonapartovih gornjih zuba nakon što je imao mučne zubobolje.

Prema tvrdnjama istoričara, vladar i lekar bili su prijatelji, a O’Mira je bio viši hirurg u "Belorofonu" u trenutku kada se Napoleo predao posle poraza u bici kod Vaterloa.

(Telegraf.rs)