Da li je gore sada ili pre 102 godine? Kako su izgledale utakmice u vreme španske groznice

Prisutnost korona virusa uticala je drastično na promenu načina života

Prazne tribine na fudalskoj utakmici Srbija - Mađarska, Foto: FSS

Korona virus nastavlja svoj nezaustavljivi pohod širom planete. Koliko situacija postaje ozbiljna, najbolje govore dešavanja u Evropi. Naime, Stari kontintent suočava se novim restriktnim merama zbog porasta broja novoobolelih, odnosno žrtava korona virusa.

Većina evropskih zemalja beleže porast broja zaraženih, što veoma zabrinjava zdravstvene stručnjake širom sveta. Ono što posebno predstavlja opasnost po stanovništvo jeste i delom neodgovorno ponašanje pojedinaca. Prisutnost korona virusa uticala je drastično na promenu načina života, kao i na prisutnost publike na sportskim događajima. Na stadionima nema ljudi, na nekim događajima publike ima ali su u većini slučajeva smanjeni kapaciteti. Ipak, jedna fotografija iz prošlog veka navodi nas na mišljenje da li su se stvari toliko promenile.

Utakmica iz 1918. godine, Foto: Wikimedia/Thomas Carter

Naime, na društvenim mrežama pojavila se slika sa utakmice američkog fudbala iz 1918. godine na kojoj se vide gledaoci kako sede jedni pored drugih, a većina njih nosila je zaštitne maske kako ne bi zarazili "španskom groznicom" koja je prema nekim procenama usmrtila najmanje 50 miliona ljudi, što je ekvivalent 200 miliona u današnje vreme. U pitanju je bila utakmica tima Univerziteta Džordžija Tek u Atlanti, a taj prizor se u mnogo čemu razlikuje od situacije danas.

Razlike između korona virusa i "španske groznice"

Zbog načina kako je uticao na život, ali i na broj umrlih, mnogi prave paralelu između pandemije korona virusa i španske groznice. To, međutim, nije baš tako.

Naime, španski grip bio je jedna od najsmrtonosnijih pandemija u istoriji čovečanstva. Prvi talas „španjolke“ započeo je u proleće 1918. godine, a zatim su usledila još dva talasa koja su odnela još veći broj ljudi. Drugi pandemijski talas započeo je u jesen 1918., a treći u zimu 1919. godine.Smatra se da je influencu izazvao Pfajferof bacil, koji je 2005. godine rekonstruisan u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Ipak, naučnici kažu da i ako bi izašao iz laboratorije danas ne bi mogao da izazove bolest takvih razmera kao pre više od 100 godina. Razlog je prvenstveno globalni imunitet stvoren kontaktima sa H1N1 virusima influence.

Simptomi španske groznice bili su mučni. Nakon nekoliko sati od prvih simptoma, javljao bi se ekstremni umor, groznica i glavobolja, a žrtve bi pomodrele. Ponekada bi plava boja postala toliko izražena da je bilo teško odrediti pravu boju kože pacijenta.

Međutim, stručnjaci su saglasni da ne mogu da se porede ova dva virusa, te ističu da mi te komparacije samo izazvale nepotreban strah. "Španska groznica" važi za najsmrtonosniju bolest u istoriji čovečanstva, koja je odnela više života nego sva borbena dejstva tokom Drugog svetskog rata.

Video: Kisić Tepavčević: Povećan broj obolelih ne znači da se bolnice pune

(Telegraf.rs)