KARABOBANOV LUNGIĆ Hrvati našem specijalitetu dali novo ime, a Srbi se naljutili: Povela se žustra rasprava
Na mrežama se povela žustra rasprava o hrvatskom specijalitetu, koji neodoljivo podseća na čuvenu srpsku “poslasticu od mesa”.
Jedni tvrde da nema sličnosti, a drugi da je Srbima “ukraden” recept iz 1956. godine koji je osmislio glavni Titov kuvar, Milovan - Mića Stojanović.
"Devojački san"
Prvo se osvrnimo na srpski specijalitet, koji se u narodu popularno zove “devojčki san”. Da, govorimo o Karađorđevoj šnicli koju je osmislio nekadašnji šef kuhinje u restoranu “Golf” i hotelu “Interkontinental”.
U osnovi je to panirana pržena šnicla, punjena kajmakom i umotana poput palačinke. Za pripremu se može koristiti meso po izboru - teleće ili svinjsko (češće teleće). Dobila je ime po Karađorđu (Crnom Đorđu).
A sada da predstavimo hrvatski specijalitet o kojem više možete saznati i na YouTube kanalu “Gastro tražilica”.
Recept iz Hrvatske
Karabobanov lungić se (najčešće) pravi od svinjskog mesa i puni sirom, pored kajmaka (postoji i opcija sa sirom i šunkom koja se naziva Zagrebački odrezak).
Ovaj specijalitet je popularan kod komšija. Izraz “lungić” označava svinjski file, ali nije poznato poreklo imena “Karaboban” (Crni Boban).
Burna rasprava
Kao što smo pomenuli, na društvenim mrežama se povela rasprava da li je reč o dva različita specijaliteta, ili su ga Hrvati “ukrali” Srbima.
“Karađorđeva na steroidima”, “Ko izgugla ko je bio Karaboban, vadim 100 evra”, “Pa ovo je sjajno! Guči iz Kine”, “Da sam juče umro, ne bih znao da se Karađorđe zvao Boban”, glase neki od komentara.
Kakvo je vaše mišljenje? Napišete nam u komentarima.
(Telegraf.rs)