Pica pečena na vulkanskoj lavi postala HIT među turistima: "Možda nije bezbedno, ali je preukusno"
Pakaja predstavlja atrakciju Gvatemale, a jedan je od tri aktivna vulkana u tom delu zemlje. Njegove erupcije mogu se videti iz prestonice, koja je udaljena dvadesetak kilometara.
Prvi put je eruptirao pre 23.000 godina, a najmanje 23 puta od španskog osvajanja Gvatemale u 16. veku. Kao što smo pomenuli, privlači brojne turiste, a posebno je poznat po jednom specijalitetu.
Čuven po "margeriti"
Danas predstavljamo Davida Garsiju koji priprema čuvenu “vulkansku picu”! Kao što pretpostavljate, ne koristi pećnice na ugalj ili drva, već uzavrelu lavu i služi svoj specijalitet zainteresovanim turistima.
Garsija je uspostavio biznis na najneobičnijem mestu, dok se o njegovoj “margeriti” odavno govori na društvenim mrežama, prenosi Daily Star.
“Prodavao sam sve, od sladoleda do povrća, ali nikada nisam mislio da će vulkan biti polazna tačka mog kulinarskog uspeha“, rekao je.
Postoje rizici
Ipak, priprema i konzumiranje ukusne pice na aktivnom vulkanu nosi određene rizike (pored činjenice da testo i sastojci mogu lako da zagore).
“Jednom prilikom je vulkan ispuštao mnogo sumpora, pa smo sišli u podnožje. Počela je da nam curi krv iz nosa, a ja sam pauzirao 15 dana”, otkrio je.
Poslednja erupcija 2021. godine
Američki turista Sodžurna Vajt podelio je sa medijima svoje iskustvo:
“Tek kada sam seo da jedem, shvatio sam da je to aktivni vulkan. Možda nije bilo bezbedno, ali je pica bila preukusna”.
Inače, poslednja erupcija ovog vulkana je zabeležena 2021. godine.
(Telegraf.rs)