"Jaja nevinih dečaka": Za ovaj kineski specijalitet ne treba puno sastojaka, ali da li biste ga probali

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Kineska hrana je stekla popularnost širom sveta, uključujući i u Srbiji, a zbog svog jedinstvenog ukusa. Prolećne rolnice, knedle, piletina i svinjetina na sto načina... samo su neki od najpopularnijih specijaliteta.

Međutim, Kinezi imaju specifičan ukus kada je reč o tradicionalnim jelima, a jedno od najpoznatijih - možemo reći i najkontroverznijih, jesu “jaja nevinih dečaka” (Virgin boy egg).

Kantu u ruke, pa pravac škola

Kinezi uživaju u ovoj jedinstvenoj poslastici tokom proleća, a konzumiraju je kao užinu. Tvrde da je vrlo ukusna, ali i dobra za zdravlje (iako nema naučnih dokaza), prenosi Times Now News.

Tokom proleća, u gradu Donjang, u toaletima osnovnih škola mogu se videti ljudi koji sakupljaju urin u kantama, jer je to ključni sastojak, prenosi Rojters.

Kuvanje traje nekoliko sati

Zatim se organizuje priprema koja podrazumeva potapanje i kuvanje jaja u velikim loncima sa urinom, što traje nekoliko sati! Nije objašnjeno zašto urin mora da bude od dečaka, ali se ističe da je poželjno da nisu stariji od 10 godina.

Prodavci stalno prelivaju jaja svežim urinom i kontrolišu vatru kako bi sprečili da se pregreju, ili prekuvaju. Ova poslastica se obično prodaje po dvostruko većoj ceni od svežih jaja, odnosno za oko 0,23 evra.

(Telegraf.rs)