Sao Paulo: Otkriven mural od pepela u cilju podizanja svesti o klimatskim promenama

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Pixabay

Najnoviji mural brazilskog uličnog umetnika Mundana danas je otkriven na strani zgrade od 11 spratova u Sao Paulu, a sadrži pepeo iz šumskih požara i blato od poplava u ovoj zemlji, kako bi se podigla svest o klimatskim promenama.

Rad veličine 48 sa 30 metara prikazuje panjeve izgorele šume i lice domorodačke žene koja drži znak na engleskom, sa porukom ''Zaustavite uništenje'', prenosi Rojters.

Mural je obojen bojama napravljenim od pepela iz šumskih požara u Brazilu, uključujući Amazoniju, gde su delovi prašume uništeni u nedavnim požarima tokom najgore zabeležene suše u zemlji.

Mundano je rekao Rojtersu da je takođe koristio blato od velikih poplava u južnom Brazilu ranije ove godine.

Žena prikazana na muralu je vođa domorodaca Alesandra Korap Munduruku, koja je vodila uspešnu kampanju da zaustavi multinacionalne rudarske kompanije da istražuju zemlju u Amazoniji, za šta je osvojila Goldmanovu nagradu za životnu sredinu 2023.

Mundano je rekao da je njegov mural zamišljen kao protest protiv preduzeća, čiji poslovi ugrožavaju amazonsku prašumu sa velikim plantažama soje i stočarstvom za govedinu, zbog kojih je Brazil jedan od

najvećih svetskih izvoznika hrane.

Mural je posebno usmeren protiv američkog trgovca žitom, kompanije Kargil, a imena članova porodice Kargil su privremeno oslikana na muralu.

Mundano je naglasio da želi da porodica Kargil održi reč da neće krčiti šume kako bi stvorila lanac snabdevanja, što bi kompanija trebalo da prestane da čini do 2030.

Pored pepela i blata, Mundano je koristio glinu iz autohtonih rezervata, čiji su se stanovnici borili da im se prizna pravo na zemljište, često dolazivši u sukob sa farmerima.

Mural takođe sadrži boju napravljenu od urukuma, crvenog tropskog voća koje su amazonska plemena koristila kao boju za telo.

''Ovo je možda najveći mural ikada napravljen sa prirodnim pigmentima“, rekao je umetnik.

(Telegraf.rs/Tanjug)