Neverovatno otkriće u dubini amazonske prašume: "Bio je napušten, šuma je preuzela vlast"

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock / Maarten Zeehandelaar

Arheolozi su u amazonskoj prašumi pronašli izgubljeni kolonijalni grad iz 18. veka.

Reč je o portugalskom naselju koje se ranije pojavljivalo na nekim kartama, ali je njegova lokacija bila nepoznata.

- Bio je napušten, šuma je preuzela vlast, a kameni blokovi su uklonjeni... Uspeli smo identifikovati raspored ulica ovog grada, što je takođe bilo fascinantno otkriće - rekao je Eduardo Neves, ravnatelj Muzeja arheologije i etnografije na Univerzitetu Sao Paulo koji je vodio istraživački tim, piše Newsweek, a prenosi Dnevnik.hr.

Ovaj kolonijalni grad otkriven je u sklopu projekta čiji je cilj identifikovati arheološka nalazišta delom Amazona. Tokom potrage korištena je najsavremenija tehnologija, ali i znanja naroda koji i dalje žive u amazonskoj prašumi.

"Želimo popisati arheološka nalazišta kako bismo ih učinili delom naše baštine i stvorili dodatni sloj zaštite za ove teritorije", rekao je Neves.

Kolonizacija Brazila započeta je 1500. godine kada je portugalski istraživač Pedro Alvares Cabral dospeo tamo. Tokom sledeća tri veka, Portugal je uspostavio kolonijalnu upravu prvenstveno iskoristivši prirodne resurse te regije: šećer, zlato i kafu.

Početkom 19. veka Brazil je proglasio svoju nezavisnost pod vodstvom princa Dom Pedra I. čime je završeno preko 300 godina portugalske kolonijalne vlasti.

(Telegraf.rs)