Inspiraciju za nove boje zidova pronađite u farbari

A. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Shutterstock

Došlo je vreme da nešto promenite u svom životnom prostoru. Želite da ulepšate enterijer, a ne znate kako. Na internetu pronalazite mnoštvo ideja, ali ne znate odakle da počnete. Takođe, bilo bi sjajno da ne potrošite puno novca, a da ipak napravite neku vidnu promenu. Počnite od boje zidova.

Nove boje u vašem stanu ili kući potpuno će osvežiti prostor i uneti željenu pozitivnu promenu. Štaviše, radi se o manjoj investiciji u poređenju sa kupovinom nekih novih komada nameštaja, ali podjednako efektnoj.

Potrebna vam je dobra ideja i inspiracija? Koje boje odabrati? Pre svega, najlakše će vam biti kada pred sobom imate više uzoraka boja i lakova. Tako će se roditi ideje i moći ćete da zamislite kako bi neka boja izgledala na vašim zidovima i kako bi se uklopila u ostatak enterijera. Najbolje bi bilo da posetite bolje snabdevene farbare i tamo pogledate koje su sve vrste boja za zidove u ponudi. Što se nijansi tiče, pogledajte kartu boja koju svaka bolja farbara ima, kako biste mogli da veoma precizno odaberete onu koja vam se sviđa. Bez odlaska u farbaru nećete imati jasan uvid u to šta je sve u ponudi. Nije u pitanju samo konkretna nijansa ili boja, već i struktura same farbe za zid. Neke zidne boje nanose se posebnim tehnikama, tako da izgledaju hrapavo, zrnasto, mestičavo. Ima onih tehnika kod kojih treba da se vide potezi četke. Odavno su poznate i razne tehnike kod kojih se farba prska s ciljem da se dobije posebna šara i tekstura na zidu. Međutim, kako da znate šta sve postoji dok ne odete u farbaru? Tu ćete videti ploče sa gotovim uzorcima gde se vidi konačni rezultat. Oni su prikazani u nekoliko boja, tj. nijansi, ali to vas ne ograničava da treba da se odlučite za njih konkretno. Naime, uzorci u farbari služe da prikažu teksturu boje, dok nijansu birate iz veoma bogate palete. Štaviše, boje se kompjuterski namešavaju prema šifri, tako da je reč o hiljadama nijansi.

Ako su vam trenutno svi zidovi u istoj boji, ili imate razne boje po sobama, ovaj trend je odavno prevaziđen. Nekada su se kuće i stanovi mahom krečili u običnu belu boju. Potom je postala popularna upotreba tonera i farbanje zidova raznih bojama I poludisperzijom. U farbari se kupi bela boja i toneri. Moleri dozirano dodaju toner u belu boju i mešaju mikserom dok se ne dobije željena nijansa. Popularne su bile boje kajsije, rezedo zelena, svetlo plava i bež. Praktikovalo se da svaka soba ima svoju boju.

Međutim, ako pogledate razne primere na društvenim mrežama, trendovi su se danas promenili. Kada su svi zidovi u jednoj sobi iste boje, nedostaje dinamike i kontrasta. Sada je popularno da neki zid, ili delovi zida i stubovi budu drugačije boje. Takođe, veoma su aktuelne tamne nijanse. Zastupljeni su i hladniji i topliji tonovi, ali među najpopularnijima su nijanse tamno tirkizne (mešavina plave i zelene), tamnije nijanse plave, kao i mint, pistaći i svetlija maslinasto zelena boja. Za tamnije zidove traži se i tamno sivo-plava i sivo-ljubičasta. U kontrastu sa svetlijim bojama na drugim zidovima stvara se veoma zanimljiv efekat. Prostorija dobija širinu i u kombinaciji sa dobro osmišljenim ukrasima na zidu u vidu polica, slika, cveća – dobija se veoma upečatljiv ambijent.

Ukoliko želite da napravite još veću promenu, možete spustiti plafone u nekim sobama. Sve što vam je potrebno od materijala kupuje se u farbari. Iako vam se na prvi pogled čini da je to posao koji dugo traje i da možda nemate trenutno vremena za tako nešto, vešti majstori mogu veoma brzo i kvalitetno da spuste plafone po vašim željama. Većina nas je navikla da su plafoni u glavnom isključivo bele boje, a da se zidovi farbaju drugačije. Međutim, razmislite o tome da napravite neku drugačiju kombinaciju u kojoj su delovi spuštenog plafona u nekoj tamnijoj nijansi. Ovakva zamisao deluje dosta smelo, ali rezultat može biti fantastičan. Pre nego što se odlučite za bojenje plafona, pogledajte primere i ideje na internetu, ili se konsultujte s arhitektom.

Sve bolje farbare predstavile su svoje proizvode na veb-sajtu Oglasiko. Pogledajte ponudu boja, lakovi i još mnogo toga što je vezano za završne radove u građevinarstvu. Pronađite kompletan molerski pribor: četke, valjke, posude, miksere za boju. Možete uporediti cene, saznati lokacije i otići u nabavku u neku od najbližih farbara.

Jednim odlaskom u farbaru, možete nabaviti sve što vam je potrebno za krečenje vašeg doma. Bilo da ste već napravili spisak, ili niste sigurni šta vam je sve potrebno, ljubazno i stručno osoblje u farbari pomoći će vam da ništa ne zaboravite. Imajte na umu da pre krečenja zaštitite podove, prozore i sve okolne površine, a da stvari pomerite na sredinu prostorije. Prekrijte sve najlonom i zalepite sa strane, jer što bolje zaštitite sve, posle ćete imati manje da čistite. Napravite dobru kombinaciju nijansi i bićete zadovoljni konačnim rezultatom. Uživaćete da boravite u osveženom i preuređenom stambenom prostoru.

(Telegraf.rs/PR)