Višestruka primena – Euro palete

A. V.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Pixabay

Od kad su izmišljene euro palete su mnogima olakšale posao transporta jer su pojednostavile i ubrzale transport i skladištenje robe. Koriste se u skoro svim vrstama industrije. Zahvaljujući standardu kome podležu one su višestruko korisne.

Kada je nešto napravljeno po standardu onda unapred tačno znamo praktično sve o tom proizvodu. Ovo važi i za euro palete. Palete na koje se pakuje roba mogu biti od raznih materijala, a najpopularnije i najzastupljenije su drvene. Ipak, nisu sve palete od drveta iste. Zato, one koje su napravljene po standardu nazivamo euro palete, dok su sve ostale, jednostavno samo drvene palete.

Dakle, euro palete se prave od drveta. To ne može biti bilo koje drvo. Koriste se isključivo najkvalitetnije vrste tvrdog drveta, kao što su hrast, javor, bukva, kesten, lipa, grab, topola i cer ili zimzeleno drveće jela i smreka. Za izradu dasaka od kojih će se praviti EPAL/EUR palete koristi se samo jezgro debla. Drvo ne sme imati čvorove i oštećenja izazvana raznim biljnim štetočinama. Zbog toga se nakon seče, daske termički obrađuju na 56°C minimalno pola sata.

Od obrađenih dasaka sastavlja se euro paleta. Nema puno razmišljanja jer se tačno zna dimenzija svake daske, njihov razmak i raspored i precizna mesta za svih 78 specijalnih eksera. Ima ukupno 11 dasaka i 9 blokova. Daske su raspoređene u dva reda između kojih je otvor idealnih dimenzija za viljuškar. Svaka euro paleta je u milimetar ista i ima dimenzije: 1200 mm x 800mm x 144 mm. Zašto je to toliko važno?

Naime, standard je omogućio da su sve euro palete iste i da se prema njihovim dimenzijama proizvode i viljuškari koji se već decenijama koriste za njihovo premeštanje po magacinima, utovar u prevozna sredstva i istovar. Robu su nekad najviše transportovali brodovi i vozovi. Poređenja radi, pre nego što su izmišljeni viljuškari i euro palete, utovar i istovar robe trajao je danima duže. Samim tim bio je i skuplji jer je trebalo više radne snage i sati rada. Iako se decenijama nisu menjale od kad su patentirane početkom šezdesetih godina dvadesetog veka, one su i dalje nezamenjive u skoro svim granama industrije. Retko koji proizvod je toliko savršen da ni tehnološki napredak ne utiče na njega. Drvene euro palete su veoma jednostavne, a pri tom veoma korisne.

Štaviše, njihova upotreba se sve više širi. Kako je to moguće, ako se već decenijama koriste u svim industrijskim granama? Pored toga što je u svetu trenutno u opticaju oko petsto miliona paleta, one su našle svoju primenu i u umetnosti i uređivanju enterijera. Nikada nije bilo lakše opremiti sobu u rustičnom, pomalo nordijskom stilu. Ne treba vam čak ni alat, a ni usluge dobrog stolara. Možete sami napraviti krevet od euro paleta! Naime, dovoljno je samo da kupite dušek u dimenzijama koje želite i da ga postavite na nekoliko euro paleta. Ovo nije moguće sa drugim drvenim paletama, jednino sa euro paletama. Razlog tome je što euro palete sve imaju u milimetar istu visinu i savršeno ravne daske. Sa nestandardizovanim drvenim paletama ne znate na čemu ste, tako da vaš novi krevet može biti neravan. Euro palete će viriti ispod dušeka sa svih strana, što je u stvari idealno mesto koje može poslužiti kao polica ili noćni stočić. Tu postavite telefon, punjač, lampu i neke dekorativne svetiljke, knjige, neku biljku – sve što vam treba i što ukrašava spavaću sobu. Euro palete vam mogu poslužiti i kao drugi korisni komadi u stambenom prostoru. Postavite i pričvrstite euro paletu sa strane na zid i na nju okačite saksije sa cvećem. Par euro paleta složenih jedna na drugu su veoma zanimljiv rustičan klub sto. Ideja je mnogo, a euro palete su kao kockice od kojih pravite šta poželite.

Jedina mana u ovoj priči je što vam treba snage da ih premestite, jer euro palete nisu lake. Pošto se prave od najkvalitetnijeg punog drveta, moraju biti masivne. Svaka euro paleta teži oko 25 kg manje-više u zavisnosti od stepena vlažnosti drveta. Čuvajte kičmu ako ih podižete!

Inače, u industriji se koriste euro palete podeljene na klase. Tako imamo svetle euro palete prve klase i tamne euro palete druge klase. Ne treba ih mešati sa ofarbanim euro paletama, to je nešto sasvim treće. Razlika između svetlih i tamnih euro paleta, tj. između prve i druge klase je u tome što su ove druge vremenom potamnele, one su praktično starije. Stoga im je i cena niža. U mnogim delatnostima to ne igra značajnu ulogu i svejedno je da li su euro palete tamne ili svetle, dok se za neke osetljivije proizvode u prehrambenoj industriji uglavnom koriste novije svetle euro palete prve klase. Nemojte se začuditi ako vidite euro palete ofarbane u plavu, zelenu, crvenu ili neku drugu boju. To su ofarbane euro palete koje se koriste u hemijskoj industriji. Na njima stoje hemikalije koje su opasne ili potencijalno opasne. Zato se euro palete u ovoj industriji razlikuju od ostalih i ne mešaju se s njima.

Još jedna prednost euro paleta je što su one poput neke merne jedinice – sve su iste, pa se zato mogu razmenjivati među kompanijama. Da bi se ubrzao transport i distribucija, kad kamion doveze robu na paletama, na mestu istovara čeka ga isti broj praznih paleta s kojima se on vraća. Na ovaj način euro palete se razmenjuju i ne gomilaju na jednom mestu, već stalno cirkulišu, a fabrike su uvek spremne da na nove euro palete spakuju proizvode.

Veb-sajt Oglasiko nudi najveći izbor euro paleta svih klasa od najboljih domaćih proizvođača i prodavaca. Nabavite brzo i jednostavno potrebne količine euro paleta za transport i skladištenje vaših proizvoda. Ukoliko se bavite izradom nameštaja od euro paleta ili hoćete sami da pokušate da od njih nešto korisno napravite, krenite sa ove lokacije jer tu su prikazane cene, kontakt podaci i informacije kako da poručite euro palete.

(Telegraf.rs/PR)