Ako gradite kuću potrebna su vam stovarišta građevinskog materijala

A. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Shutterstock

Na samom početku, potrebno je upoznati se sa samim građevinskim materijalom. Svaki onaj materijal koji može da se upotrebi prilikom gradnje u najširem smislu može da se svrsta u građevinski. Istorijjski posmatrano, ljudi su od prapočetaka svoja staništa gradili od materijala koji su im bili dostupni - kamen, drvo, pesak, glina, pa čak i lišće, granje, mahovina. Kako je rasla svest ljudi, rasle su i potrebe pa samim tim i tehnologija izrade sve kvalitetnijih, otpornijih i čvršćih materijala je sve više uzimala maha.

Savremena proizvodnja građevinskog materijala je uveliko uhodana industrija. Osim materijala koji su dostupni u prirodi, proizvode se i veštački materijali ali i oni sintetički koji se sve više koriste u građevinarstvu. Građevinski materijali koji se mogu kupiti na građevinskim stovarištima po svojoj nameni svrstavaju se u one koji se koriste u izgradnji, stolariji, izolaciji, vodovodnim instalacijama i radovima na i u vezi krovova.

Po svom poreklu građevinski materijali se dele na prirodne i veštačke. Najzastupljeniji prirodni građevinski materijali na stovarištima su drvo, kamen, šljunak, pesak i glina. Od veštačkih materijala koja se mogu nabaviti na stovarištima potrebno je istaći beton, cement, opeku, gips, kreč i neke metale koji su u svakodnevnoj upotrebi a to su čelik i aluminijum kao i neizostavno staklo.

Po svojoj nameni građevinski materijali se svrstavaju na sledeći način – konstruktivni, vezivni, materijali koji služe za pokrivanje krovnih površina, izolacioni, građevinski materijali uz pomoć kojih se oblažu površine, instalacioni materijali za vodovodne, kanalizacione, grejne i električne instalacije.

Po svom sastavu građevinski materijali su prosti i složeni. Složeni građevinski materijali su nastali spajanjem prostih. Odličan primer je beton koji nastaje mešanjem cementa, šljunka i vode.

Treba znati da su građevinski materijali noseći i vezivni.

Došlo je vreme da se pređe na praktični deo, koji ne mora biti zahtevan ni težak. Ukoliko treba da se kuća detaljno preuredi, obnovi ili revitalizuje na neki način ili se gradi nov objekat, poseta stovarištima građevinskog materijala je prvi korak koji treba napraviti.

Najvažnije je da se zna tačno šta je potrebno i u kojim količinama. Zato, papir i olovku u ruke!

Stovarišta građevinskog materijala su specijalizovane prodavnice. Ipak, njihov asortiman, koliko god usmeren bio, zaista je širok. Tako, na našem tržištu postoje stovarišta koja nude praktično sve što je potrebno za izgradnju, kao što se u našem narodu kaže – od igle do lokomotive. Moguće je na nekim stovarištima pronaći iste artikle koje proizvode raazličiti proizvođači. I to je odlično jer kupcima je na raspolaganju veliki izbor tipova, modela ali i kvaliteta. Preference koje su usmerene na kvalitet vode preko mogućnosti velikog izbora artikala, pa se većina stovarišta trudi da svoj izbor svakodnevno oplemenjuje i širi što samo po sebi govori o brizi koja se posvećuje potrebama kupaca.

Posete stovarištima građevinskog materijala su uvek interesantne. Budući da po svojoj prirodi ove uslovno rečeno prodavnice ne mogu izgledati kao na primer shoping centri, zauzimaju prostorno veliku površinu ne bi li svojim kupcima što bolje predočili svoju ponudu. Često već izdaleka kupci vide obimnu ponudu stovarišta, i to upravo onog materijala po koji su stigli na odredište. Kupci uglavnom žele da izbegnu obilazak više stovarišta ako to nije neophodno. U pitanju je uglavnom kabast materijal pa je mnogo jednostavnije kupiti sve na jednom mestu, to jest na jednom stovarištu, utovariti i transportovati, nego dokupljivati na više mesta, čime se gubi i vreme i novac.

Građevinski alati i materijali koji su potrebni za završne radove, kompletiranje eksterijera, uređenje dvorišta i bašti takođe su u sastavu ponude većine naših stovarišta.

Beton je kao građevinski materijal potrebno poznavati jer od njega mnogo toga zavisi. Nije dobro a ni poželjno improvizovati pa bilo kakav beton postavljati nasumično. Stručno obučena lica su zaposlena na stovarištima i osim saveta nude vam i uslugu kupovine već gotovog betona, specijalno umešanog da bi odgovarao i mestu i nameni.

Stovarišta obezbeđuju prvenstveno građevinski materijal i sav alat i sitne potrepštine vezane za gradnju kuća i objekata. Ipak, njihova ponuda je mnogo šira.

Zimski period je sam po sebi zahtevan. Potrebno je zagrejati prostor u kome se živi. Dešava se da ogrev nije na vreme obezbeđen. Ova situacija, koliko god se teškom činila, nije bezizlazna. Stovarišta uvek imaju zalihe ogrevnog materijala, drveta, uglja, peleta. Moguće je dogovoriti se da se ogrev naseče i složi. Uvek su tu i popusti kada je veća količina ogreva u pitanju.

Nije preterana tvrdnja da sva stovarišta imaju vozila za transport kupljenog materijala na željenu ili navedenu adresu pa eto, još jedna briga manje.

Sajt Oglasiko predstavlja renomirana stovarišta u kojima je moguće pronaći sve ono što je potrebno da bi obnovljena kuća zablistala kao nova a nova izrasla. Adrese, kontakti, mape ‘kako do nas’, nezaobilazna korisnička podrška, katalozi sa ponudama i specifikacijama proizvođača, obavezni cenovnici proizvoda, sve ovo pruža sajt Oglasiko. Ovo je pravi način da se pređe više od jednog koraka do savršenog doma koji zadovoljava sve želje i potrebe.

(Telegraf.rs/PR)