U službi našeg zdravlja – stomatološke ordinacije

A. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Shutterstock

Pre svake posete stomatološkoj ordinaciji potrebno je da se pripremimo. Priprema je neophodna naročito ukoliko u neku stomatološku ordinaciju odlazimo prvi put ili neko duže vreme nismo bili kod stomatologa, pa se situacija sa našim zubima manje ili više promenila. Većina nas ima bar tremu pre odlaska stomatologu i zaboravi neka važna pitanja koja treba da postavi ali neke vrlo bitne odgovore na pitanja koja će nam stomatolog sigurno postaviti. Vreme je da se podsetimo nekih bitnih momenata na koje treba obratiti pažnju neposredno pre nego što posetimo neku od stomatoloških ordinacija.

Oralno zdravlje je samo jedan od segmenata zdravlja u celini. Ni jedan od segmenata nije odvojen i treba ga posmatrati kao deo celine. Svaka bolest jednog organa reflektuje na ceo organizam a ni zubi, usta i vilice nisu izuzetak. Zato je potrebno da pri poseti stomatološkoj ordinaciji svom stomatologu iznesemo svoje celokupno zdravstveno stanje.

Savremene stomatološke ordinacije rade timski. Svi zaposleni su deo tima i svako u svom domenu ima zadatak da pacijentima omogući što ugodniji boravak, što kvalitetniju uslugu, što bolje oralno zdravlje. Naš stomatolog mora biti upućen i znati da li pijemo lekove, primamo li terapiju, koliko često. Ne bi bilo zgoreg poneti novije izveštaje lekara specijalista sa propisanom terapijom, da bi se izbegle prekomerne doze nekih lekova, usaglasili lekovi koje možda ne treba koristiti u isto vreme ili neke druge medicinske poteškoće do kojih na ovaj način neće doći.

Ukoliko smo alergični, vrlo je važno da naš stomatolog to zna. Alergijske reakcije je bolje izbeći nego sanirati posledice istih.

Autoimune bolesti zahtevaju poseban tretman i kada je stomatologija u pitanju. I ne samo one, postoji niz bolesti kada stomatolog mora pribegavati posebnim zahvatima i postupcima u svom radu. Trudnoća takođe zahteva posebnu negu od strane kako buduće mame tako i od strane stomatologa.

Spisak pitanja koja je potrebno da postavimo svom stomatologu može biti poprilično dugačak. Neka od najvažnijih će biti navedena u daljem tekstu.

Specijalistički pregled koji obavljaju stomatolozi koji rade u stomatološkim ordinacijama je najrelevantniji deo naše posete. Kada utvrde prirodu problema koji imamo, predložiće nam način tretiranja, potrebne zahvate ili lečenje. Na nama je da kažemo šta je ono što želimo – da ponovo možemo da žvaćemo i grizemo ili da imamo blistavi, filmski osmeh.

Muči nas bol, postoji neko određeno mesto u usnoj šupljini koje je bolno i izaziva neugodan osećaj, imamo strah od stomatoloških zahvata, javlja nam se nagon za povraćanjem. Sve ovo stomatolog mora znati ne bi li bio u mogućnosti da nam pomogne.

Naše pravo je da znamo koji zahvati će biti preduzimani, koja sredstva i lekovi će se koristiti, da li će krajnji rezultat biti u skladu sa našim željama i očekivanjima, da li neki deo stomatološkog zahvata zaista boli i da li na taj deo može da nas se pripremi ili uopozori, koliko dugo traje oporavak, koliko puta je potrebno neki zahvat ponoviti, koliko faza u lečenju treba da se prođe, možemo li zahtevati anesteziju čak iako nam je rečeno da za njom nema potrebe.

Svaka stomatološka ordinacija postaraće se da nam odgovori na svako naše pitanje vezano za tok našeg lečenja. I to nije sve. Saznaćemo kako možemo svoj osmeh učiniti lepšim i privlačnijim. Podučiće nas kakav treba da bude režim naše oralne higijene u cilju očuvanja oralnog zdravlja. Saznaćemo koliko često je potrebno da idemo na stomatološke preglede da bismo očistili svoje zube od zubnog plaka i kamenca. Naučićemo kako da izbelimo svoje zube ali i kako da ih održavamo sjajnim i belim.

Najvažnija informacija je ona koji i kakvi stomatološki zahvati su nam potrebni kada dođemo u stomatološku ordinaciju. Ali, ne treba da zaboravimo ni onaj edukativni deo, potrebno je da upitamo za režim ishrane tokom tretiranja usne šupljine, da li postoje namirnice koje treba da izbegavamo i zašto, odnosno da uvedemo da bi smo se što brže i bolje oporavili, da li postoje čajevi ili tečnosi kojima možemo ispirati usta da bi smo pospešili proces ozdravljenja.

Neizbežno je i pitanje cena. Potrebno je da budemo na vreme upoznati sa cenama usluga, lekova, sredstava, tretmana ili stomatološkog zahvata. Takođe je važno da znamo kada šta plaćamo, jer platna politika se unekoliko može razlikovati od jedne stomatološke ordinacije do druge. Preporuka je da pitanje cena , uslova i načina plaćanja pitamo pre samog početka lečenja da ne dođemo u neprijatnu situaciju iz bilo kojeg razloga.

Lep, blistav i zdrav osmeh definitivno podiže naše samopouzdanje ali i samopoštovanje. Na taj način skloniji smo da se više smejemo, srdačniji smo prema ljudima u svojoj okolini čime interaktivni odnosi postaju pozitivniji i kvalitetniji, društvene veze ojačavaju i reflektuju bolje raspoloženje i na taj način se eliminiše osećaj usamljenosti i socijalna izolacija. Posetimo stomatološku ordinaciju već danas, nema izgovora a ni potrebe za odlaganjem jer za to nikada nije kasno. Sajt Oglasiko nam pomaže da izaberemo onu pravu stomatološku ordinaciju.

(Telegraf.rs/PR)