Ovo je najmisterioznija pesma na svetu: Niko ne uspeva da otkrije njenog autora već 40 godina

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Neverovatna priča o “najmisterioznijoj pesmi na sveti” počinje sredinom 1980-ih, kada je nemački tinejdžer Darijus S. čuo na lokalnoj radio-stanici i snimio na kasetu, zajedno s drugim numerama.

Međutim, nije obratio pažnju na najavu voditelja i nije znao ko je izvođač, niti kako se pesma zove. Zato se na kaseti samo napisao “Blind the Wind”, po jednom stihu.

Decenijama kasnije, Darijus je i dalje bio zaintrigiran poreklom pesme, pa je 2004. pokrenuo sajt pod nazivom “Unknown Pleasures” i zatražio pomoć muzičkih poznavalaca.

Tako smo saznali da je numera emitovana na radio stanici NDR (Norddeutscher Rundfunk), posle 1984. godine, prenosi Daily Campus.

Vreme je prolazilo, a pesma je postala urbana legenda, čak i van muzičke zajednice.

Priča je još više popularizovana nakon pokretanja teme na Redditu (r/TheMysteriousSong), gde se okupljaju ljudi posvećeni pronalaženju “izgubljene” umetnosti.

Do tada, slušaoci su mogli da čuju deo numere - od minut i po, a puna verzija se pojavila na internetu tek pre tri godine.

I ne samo to! Otkrivene su dve verzije, jedna na engleskom i druga na nemačkom jeziku.

Ista numera je locirana i u arhivi nemačke radio-emisije “Musik Für Junge Leute” iz 1984. godine.

Početkom 2021, u jednom članku se tvrdilo da pesma pripada austrijskom pevaču Kristijanu Brandlu i bubnjaru Roniju Uriniju, ali to nikada nije u celosti dokazano.

Tragovi su vodili u više smerova, a jedno vreme na Reddit forumu se istraživalo da li numera pripada srpskoj grupi “Divlji anđeli”, poznatoj po hitu “Voli te tvoja zver”.

Poslednjih meseci, međutim, nema novih informacija i misterija ostaje neotkrivena.

Naravno, to ne znači da entuzijasti ne kopaju po arhivama i pokušavaju da pronađu bilo kakav trag.

Svakako ćemo izvestiti ako dođe do promena.

(Telegraf.rs)