Ceo svet tražio Zlatnu sovu 31 godinu: Sada je nađena - okončana potraga za zakopanim blagom, evo koliko vredi

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Bila je poznata kao “najduža potraga za zakopanim blagom na svetu”, jer je trajala 31 godinu.

Mišel Beker, koji je ilustrovao knjigu “Chouette d’Or” (Zlatna sova) i izvajao misterioznu statuu 1993. godine, objavio je neverovatne vesti. On je potvrdio da je "lov" okončan.

Ukoliko niste upoznati sa velikom avanturom, evo da objasnimo.

Sve je počelo 1993. godine, kada je stručnjak za komunikacije Redžis Hauzer objavio knjigu “Sur la trace de la chouette d'or” (Na tragu Zlatnoj sovi), pod pseudonimom Maks Valentin.

Ilustrovao ju je pomenuti Mišel Beker, a sadrži 11 zagonetki koje avanturiste treba da odvedu do zakopanog blaga - bronzane replike Zlatne sove.

Pre tri godine, Beker je postao zvanični organizator “lova”, pošto je od porodice Hauzer dobio zapečaćenu kovertu s lokacijom (Redžis je preminuo 2009. godine).

Inače, Redžis Hauzer je organizovao više od 20 sličnih potraga u prošlosti (sve su rešene), a Zlatna sova je bila prva, prenosi BBC.

On je došao na ideju kasnih 1970-ih i proveo je 450 sati osmišljavajući 11 zagonetki koje sadrže tragove do konačne lokacije.

“Potvrđujem da je bronzana statua iskopana u Francuskoj i da je poslata na verifikaciju”, objavio je Beker.

On nije otkrio druge detalje, poput mesta gde je nađena, ili identiteta pobednika.

Foto: Shutterstock/Alexander Ishchenko

Tokom decenija, u potrazi je učestvovalo desetine hiljada ljudi, a Hauzerova avantura je inspirisala druge autore knjiga i filmske stvaraoce.

Podsećamo, potraga se našla i u centru pravnih sporova, nakon smrti Redžisa Hauzera, a bilo je onih koji nisu želeli da Beker preuzme centralnu ulogu.

Prema procenama, konačna nagrada - statua od zlata i srebra, sa dijamantima, vredi između 250.000 i 350.000 evra.

(Telegraf.rs)