Koje industrije u regionu nude najplaćenije poslove? 6 najboljih izbora za karijeru

A. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Shutterstock

Tehnološki napredak ostvaren u prethodnih nekoliko decenija je doveo do pojave novih zanimanja koja licima koji se njima bave omogućavaju velike zarade. Paralelno sa pojavom novih, neka tradicionalna zanimanja su ponovo počela da figuriraju kao unosna.

Za vas smo istražili koja su to zanimanja i unutar kojih industrija, koja su najbolja za izbor karijere u smislu finansijske nadoknade. Fokusirali smo se na zemlje regiona (Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora i Makedonija) i posmatrali prosečne i maksimalne zarade.

IT industrija

Informatička revolucija je poslednja velika promena koja se desila ljudskom rodu. Multifunkcionalni uređaji, poput pametnih telefona, koji su nekada bili u domenu naučne fantastike, danas su postali deo svakodnevice.

U zemljama bivše Jugoslavije, posebno u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, IT usluge su među najvažnijim izvoznim komponentama. U okviru IT industrije, najtraženija zanimanja se odnose na programere, softverske inženjere i IT menadžere, koja su, shodno tome, i najviše plaćena. Na visoke plate mogu da računaju i zaposleni na razvoju aplikacija, web servisa i stručnjaci za digitalni marketing.

Poslednjih godina, stručnjaci za razvoj umjetne inteligencije (artificial intelligence – AI) postaju sve traženiji. S obzirom da je to veoma popularan pravac razvoja IT-a u godinama koje dolaze, AI se preporučuje kao mudar izbor za karijeru.

Foto: Shutterstock.com

Igre na sreću

Industrija igara na sreću je usko povezana sa IT industrijom, ali zbog određenih specifičnosti zaslužuje da bude izdvojena kao zasebna celina. I unutar industrije igara na sreću, odlično plaćeni poslovi se odnose na programere i dizajnere online okruženja, kao i stručnjake za bezbednost.

Međutim, najveće plate se ipak odnose na menadžerske pozicije na kojima se nalaze ljudi koji se staraju da celi proces igranja teče nesmetano. Pored novčane nadoknade, za te pozicije su propisane i razne nenovčane beneficije. Tako, recimo, kladionice u Srbiji, svojim menadžerima često nude procenat od ukupne dobiti u regiji koja im je dodeljena ili čak ceo profit sa određenog uplatnog mesta.

Slično, kladionice u Hrvatskoj i u ostalim zemljama regije, nude osiguranje radnika 24/7, besplatne privatne zdravstvene usluge i slične pogodnosti. Zbog velike kompetitivnosti unutar navedene industrije, menadžeri kladionica i kazina mogu da računaju na izuzetne bonuse za ostvarenja.

Finansijski sektor

Zemlje bivše Jugoslavije imaju sisteme koji su uređeni kao bankocentrični, što znači da se platni promet i finansiranje odvija preko banaka. Zbog toga su stručnjaci u bankarstvu i finansijama veoma dobro plaćeni.

Ovo se posebno odnosi na Sloveniju (a odnedavno i na Hrvatsku) jer su velike evropske banke tamo otvorile svoje filijale. Takođe, bolja razvijenost finansijskih tržišta je uslovila dobre plate za investicione bankare i menadžere fondova.

Foto: Shutterstock

Energetski sektor

Energetski sektor, posebno u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji je još u staroj Jugoslaviji bio industrija sa velikim primanjima zaposlenih. Stabilne i visoke prihode mogu da očekuju inženjeri i menadžeri u naftnim, gasnim i elektro kompanijama.

Poslednjih godina, usled nestašice radne snage, čak su i tehničari počeli da dobijaju plate koje su znatno iznad proseka. Iz tog razloga se mnogi odlučuju za prekvalifikaciju na neki od poslova unutar ove industrije.

Ukoliko razmatrate posao u energetskom sektoru, imajte na umu da su među traženijim zanimanjima stručnjaci za obnovljive izvore energije. Takođe, i stručnjaci za energetski menadžment mogu da računaju na široku ponudu poslova.

Automobilska industrija

Iako poprilično nestabilna, automobilska industrija nudi veoma dobre uslove za svoje zaposlene. To se posebno odnosi na inženjere u proizvodnim pogonima i razvoju.

Bitno je napomenuti da nemaju sve zemlje regiona razvijenu automobilsku industriju. Tako da, ukoliko želite da gradite karijeru u ovoj oblasti, najbolji izbor su Srbija ili Slovenija.

Farmaceutska industrija

Velike farmaceutske firme, kao što su Hemofarm u Srbiji, Krka u Sloveniji ili Pliva u Hrvatskoj, imaju godišnje prihode koji se mere stotinama miliona evra. Shodno tome, njihovi stručnjaci su veoma dobro plaćeni. To se posebno odnosi na istraživače, farmaceute i menadžere.

Plate koje ove firme nude su konkurentne čak i kada se posmatra cela Evropa, što dovoljno govori o isplativosti odabire ove karijere. Bitno je napomenuti da farmaceutska industrija već godinama beleži stabilan rast.

Zaključak

Bilo da izaberete neko od zanimanja iz IT industrije ili se odlučite da budete menadžer online kazina ili investicioni stručnjak, očekuje vas svetla budućnost. Industrije koje smo vam predstavili nude sve uslove za razvoj karijere i bezbrižan život.

Na vama je da odlučite šta najviše odgovara vašim preferencijama i da se kontinuirano usavršavate u željenom pravcu. Zapamtite, nikad nije kasno da nešto promenite u poslovnom životu.

(Telegraf.rs/PR)