Preminuo najveći pokeraš svih vremena: Zaradio 40 miliona $, a na kraju mu zabranjen ulaz u sve kockarnice

Z. K.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Printskrin: Youtube/ 4М България

Čuveni pokeraš Arči Karas preminuo je nedavno u 73. godini ostavivši iza sebe život dostojan filma!

Ušao je u istoriju kazina i kockanja devedesetih godina, počeo da igra sa svega 50 dolara, a na kraju osvojio ukupno 40 miliona dolara. Arči je poslednje dane života proveo u Las Vegasu, živeći sasvim pristojno, ali sa tugom koju nikada nije uspeo da prevaziđe. Karas, koji je poreklom Grk, više nije smeo da igra poker u kazinima u Las Vegasu jer se u nalazio u "crnoj knjizi" kockarnica u Nevadi poslednjih devet godina svog života zbog niza navodnih nezakonitosti i prevara koje nikada nije priznao. Do kraja života je tvrdio da mu je namešteno.

Međutim, za svakoga ko se ozbiljno bavi pokerom, Arči će zauvek biti legenda, koja je jedne noći počela da igra sa 50 pozajmljenih dolara, a za tri godine završila sa profitom od 40 miliona dolara! Bilo je to nešto što nikada ranije u istoriji kockanja nije uradio nijedan igrač.

Borba i bekstvo sa Kefalonije

Antipata sa Kefalonije je pedesetih godina prošlog veka bila malo selo gde je vladalo siromaštvo, teško se nabavljao čak i hleb, a u jednoj porodici i mala deca su bila primorana da rade.

Arči, čije pravo ime je bilo Anargiros Karaburniotis, patio je od malih nogu, a već sa 12 godina radio na gradilištu sa ocem. Ruke su mu bile izgorele od cementa i sa prijateljima je igrao bilijar da bi zaradio dve i po drahme sa kojima je mogao da kupi veknu hleba. Držao je mistriju u rukama tri godine, sve do dana kad se žestoko potukao sa ocem, koji ga je gađao alatom. Vratio se kući, spakovao odeću, a potom se ukrcao na brod i otišao u potragu za bogatstvom daleko od porodice i Kefalonije. Došao je u SAD 1967. godine i tragajući za poslom stigao do Los Anđelesa.

Počeo je da igra bilijar za novac i da tako zarađuje novac. Vlasnik restorana u kome je radio voleo je bilijar i nije imao problema da se kladi na velike sume. Arči je uskoro počeo da igra i poker i život mu se zauvek promenio.

"Ne plašim se kada igram"

Karas je 1970. imao samo dvadeset godina i igrao je poker sa ulozima od 5.000 dolara protiv mnogo iskusnijih protivnika. Tokom jedne decenije osvojio je i izgubio milione dolara igrajući na širem području Los Anđelesa. Jedan njegov prijatelj rekao je da je Arči mogao da osvoji milion jednog dana, a zatim da sve izgubi sledećeg. Činjenica da se nije plašio da igra utakmice sa najboljim igračima i sa najvećim ulozima imala je svoje objašnjenje.

- Nikada nisam obraćao mnogo pažnje na novac. Ono što želim, zdravlje, slobodu, ljubav i sreću, novac ne može kupiti. Ne osećam strah i igram kao da se ne plašim da ću izgubiti novac na koji sam se kladio - rekao je jednom prilikom Arči.

Karas je u decembru 1992. godine izgubio 2 miliona dolara u partiji i imao je bukvalno 50 dolara u džepu kad je svojim kolima stigao u Las Vegas. Hteo je da igra na poznatom turniru, međutim, učešće je koštalo 10.000 dolara, a novac mu je spletom okolnosti pozajmio prijatelj iz Los Anđelesa koga je sreo u kazinu. Tokom naredne tri godine Arči "Grk" Karas, kako je postao poznat, brisao je sve na svom putu igrajući bilijar i naravno poker.

Slamanje šampiona

Mnogi pamte dan kad je Karas seo za sto sa 5 miliona dolara u čipovima, čekajući protivnika, koji se ubrzo pojavio. Bio je to Stju Ungar, dvostruki svetski šampion, koji je sedeo nasuprot Grka, a kad je ustao bio je 500.000 dolara siromašniji. Sledećeg dana dogodilo se nezamislivo. Tadašnji najbolji poker igrač na svetu, legendarni Čip Riz, ostao je bez pola miliona dolara nakon partije sa Arčijem koja je trajala osam sati! Arči je za tri godine zaradio 40 miliona igrajući naravno iznova i iznova pošto nikada nije video tako ogromne sume kao garanciju za svoju budućnost. Ko bi sem Arčija izgubio 11 miliona dolara za nekoliko sati i izašao iz kazina kao da se ništa strašno nije dogodilo?

Bankrotirao je praveći, kako je sam rekao, osnovne greške nakon tri godine tokom kojih je bio neporažen. Prva je bila da u nijednom trenutku nije prestao da igra da bi se odmorio ili čak udahnuo svež vazduh. Druga greška je da nije čuvao veću svotu sa strane već je sve koristio tokom partije.

Međutim, 40 miliona dolara koje je izgubio, nije ogorčilo Arčija koji je napisao jedinstvenu priču u analima kockanja jer nikada nije brojao novac.

Teže mu je pala činjenica da više nije mogao da oseti miris filca na stolu ili da baca kockice u kazinu zbog zabrane koja mu je nametnuta.

(Telegraf.rs/Protothema)