Biolozi konačno rešili misteriju ogromnih balvana na plažama Brazila: Tragovi odveli naučnike do nacista

Z. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Brazilski morski biolozi rešili su misteriju ogromnih komada kaučuka koje okean već nekoliko godina nanosi na plaže na severoistoku države!

Institut za istraživanje mora Labomar navodi da balvani kaučuka, poneki teški i po do 200 kilograma, potiču sa nemačkog ratnog broda MS Veserland koji je potonuo 3. januara 1944. godine i leži na dnu Atlantiku na dubini većoj od 5.000 metara, piše Dojče Vele.

Kaučuk je tokom Prvog i Drugog svetskog rata bio važan materijal za proizvodnju automobila, aviona, uniformi... Tokom Drugog svetskog rata Nemci su putovali u jugoistočnu Aziju, uključujući Singapur, Maleziju i bivšu Indokinu kako bi tamo nabavili lateks. Takođe su kupovali metale poput kobalta i kalaja i mešoviti kristal volframit. Istraživači iz Brazila su procenili da bi teret sa broda MS Veserland danas mogao da vredi između 17 i 68 miliona američkih dolara.

Volframit je doživeo bum na tržištu naročito tokom pandemije jer se koristi za proizvodnju mobilnih telefona, tableta i računara...

Studija, koja će uskoro biti objavljena u brazislkom naučnom časopisu Ocean and Coastal Research, navodi da je ispuštanje kaučuka iz olupine vremenski povezano s rastom cena metalnog tereta.

- To podupire hipotezu o ilegalnoj eksploataciji iz dubokog mora u međunarodnim vodama - navodi se na početku studije.

Saveznici masovno potapali podmornice i brodove

Istraživači sa univerziteta Alagoas (Ufal) i  Seara (UFC)su pomoću matematičkih simulacija i analize struja između Brazila i Afrike utvrdili da se kaučuk nalazio na dva nacistička broda koja su tokom Drugog svetskog rata potonula u Južnom Atlantiku.

Veb stranica Sixtant čuva informacije o brodovima potopljenim u Južnom Atlantiku. Istraživači sa UFC-a koristili su stranicu kako bi otkrili odakle potiče kaučuk. Stranica pokazuje 25 nemačkih i jednu italijansku podmornicu koje su potopljene za vreme Drugog svetskog rata. Na stranici je ukupno navedeno 548 brodova koji su potopljeni u Južnom Atlantiku između 1939. i 1945. godine od kojih je 56 bilo iz nacističke Nemačke.

Prvi veliki komadi kaučuka, koji su 2018. i 2019. isplivali na brazilske obale, potiču s MS Rio Grande. Nemački brod su 1944. potopile Sjedinjene Američke Države dok je pokušavao da probije pomorsku blokadu.

Skoro nikakva kontrola u međunarodnim vodama

Istraživači s UFC-a pretpostavljaju da se komadi kaučuka odvajaju od brodova iz dva razloga - zbog prirodnog propadanja olupina brodova i zbog kontinuirane potrage za sirovinama od strane pirata i ilegalnih kompanija. Navode da nadzor nad olupinama brodova u međunarodnim vodama ispred brazilske obale nije dovoljan da bi se identifikovali potencijalni zagađivači. Trenutno taj monitoring obavlja SAD.

- Kompanije rastavljaju brod kako bi izvukle metal, ali usput može doći do curenja nafte i kaučuka pa struje sve to donesu do obale. Pitanje nije hoće li nafta iscuriti nego kada će se to dogoditi - objašnjava  istraživač mora Aruda Bezera.

(Telegraf.rs/Jutarnji)