Kome su potrebne euro palete

A. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Pixabay

Euro palete imaju veoma široku primenu u svim granama industrije. Zašto je to tako? To nije slučajno. Euro palete su veoma jednostavan i praktičan proizvod, koji se decenijama nije menjao, a i dalje je aktuelan. Neka rešenja su toliko dobra da ni napredak tehnologije ne utiče na njih.

Pre svega, euro palete predstavljaju striktni standard, zahvaljujući kome su i transport i skladištenje u velikoj meri pojednostavljeni. Dimenzija euro paleta je prema standardu precizirana u milimetar. Takođe, zna se tačan broj i raspored dasaka, broj eksera i mesta gde su ukucani. Sve euro palete su identične što se gabarita tiče. Isto tako, drvo od kog se prave mora da podleže standardima kvaliteta. Kako ne bi došlo do oštećenja drvo se terimički obrađuje u cilju da se spreči i suzbije pojava štetočina. Euro palete ne mogu na sebi imati crvotočine.

Spoljašnja dimenzija euro paleta izražena u milimetrima iznosi 1200 mm sa 800 mm. Međutim, postoje i druge vrste paleta koje nisu euro palete a imaju istu tu dimenziju. Kako ih razlikovati? Pre svega, euro palete ne samo što imaju zacrtane spoljne dimenzije već se tačno zna u milimetar dimenzija svih dasaka, njihov broj i raspored. Drvene palete koje nisu euro palete mogu imati iste spoljašnje gabarite, ali je broj dasaka, njihov razmak i debljina nešto što je proizvoljno jer one ne podležu standardu. Takođe, palete koje nisu euro palete mogu biti raznih nestandardnih dimenzija, kvadratne ili pravougaone osnove.

Zašto su onda važne baš euro palete i kako da znate da su one najbolji izbor za vas? Naime, euro palete zahvaljujući standardu podležu razmeni među kompanijama. Na primer, roba se doprema na paletama na mesto istovara. Ona se istovara na paletama, ali kako bi stalno bilo dovoljno paleta za transport, u kamion se utovara isti broj praznih paleta. Na taj način, palete kruže i ne nagomilavaju se na jednom mestu. Ovako je omogućen olakšan transport. Za razmenu paleta neophodno je da one budu euro palete zbog striktnog standarda. Prilikom razmene treba voditi računa o kvalitetu i klasi euro paleta. Bez obzira što su sve one iste, reč je o paletama za višestruku upotrebu. Stoga one vremenom promene boju i habaju se. Javila se potreba da se euro palete klasifikuju kako bi se znalo koliko su korišćene.

Tako imamo potpuno nove euro palete koje su tek stigle iz fabrike i uopšte nisu korišćene. Njih ne viđate toliko često i obično vam nije neophodno da svoju robu transportujete i skladištite na euro paletama koje ni jednom nisu korišćene. Važno je da su u dobrom stanju, tj. da pripadaju nekoj od klasa korišćenih euro paleta. Postoje euro palete prve i druge klase. Euro palete prve klase su svetle i manje korišćene od onih koje su tamnije i pripadaju drugoj klasi. U odnosu na klasu formira se i cena. U zavisnosti od toga kojom se delatnošću bavite, treba da birate i klasu euro paleta. Na primer, za transportovanje i skladištenje nekih osetljivijih proizvoda prehrambene industrije, koriste se novije euro palete prve klase.

Kako da prepoznate euro palete? Vrlo jednostavno. Euro palete imaju žig na kome piše oznaka EUR ili EPAL, oznaka evropske asocijacije za palete. Žig je garancija standarda i kvaliteta. Raspored dasaka i njihov milimetarski precizan promer omogućio je da se roba na euro paletama lako premešta pomoću viljuškara. Ove mašine projektovane su tako da viljuška tačno ulazi u paletu na kojoj je teret ravnomerno raspoređen. Još jedan od razloga zašto su euro palete dobar izbor upravo je lakše transportovanje i skladištenje u magacinu, kao i lakši utovar i istovar robe kada je kamionski ili drugi transport u pitanju.

Osim za transport i skladištenje, euro palete imaju još jednu veoma zanimljivu primenu. Sve više su popularne kao elemenat za uređenje prostora, tj. enterijera i eksterijera. Od euro paleta se pravi nameštaj rustičnog izgleda, koji je postao pravi hit. Štaviše, njegova popularnost je porasla i zbog toga što je to odličan ‘uradi sam’ projekat. Ne treba vam nikakav alat niti veština. Ne morate ništa seći ni zakucavati eksere. Dovoljno je da poređate palete i dobili ste osnovu za krevet ili baštenski klub sto. U ovu svrhu koriste se isključivo euro palete zato što su savršeno ravne, dok nestandardne drvene palete mogu biti različitih visina i nisu uvek tako dobro nivelisane.

Za skladištenje robe koju nije neophodno često premeštati mogu da posluže i nestandardne drvene palete raznih dimenzija. Međutim, kod ovih paleta nema razmena i ostalih prednosti koje euro palete nude.

Potraga za euro paletama treba da krene od mesta gde se nalaze svi bolji proizvođači, a to je veb-sajt Oglasiko na kome su one prikazane. Takođe, tu pronađite kompletnu ponudu najboljih domaćih proizvođača euro paleta, saznajte cene i gde i kako možete da ih preuzmete. Nabavite najkvalitetnije euro palete i omogućite lakši transport i skladištenje vaše robe.

(Telegraf.rs/PR)