Kako odabrati privatni vrtić

A. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Shutterstock

Vaš mališan treba da krene u vrtić, i već ste se odlučili da to bude jedan od privatnih. Na osnovu kojih kriterijuma treba da izaberete konkretan privatni vrtić?

Lokacija je veoma važna stavka. Od nje većina roditelja polazi. Jednostavno, nije vam ni isplativo ni praktično da svakodnevno vodite svoje dete u privatni vrtić koji se nalazi na drugom kraju grada, ma koliko on bio na dobrom glasu. Vaš raspored je zgusnut i nemate vremena za tako nešto. Takođe, za to nema ni potrebe, jer se sigurno u vašoj blizini nalazi neki isto tako dobar privatni vrtić koji još uvek niste otkrili. Kada je o lokaciji reč, uglavnom se misli da to bude blizu mesta gde stanujete. Što bliže to bolje.

Štaviše, idealno bi bilo da dete možete peške da odvedete do privatnog vrtića, i da se isto tako vratite kući. To je lepa šetnja. Čak i da dete vozite i dovozite kad krenete na posao i s posla, uvek je dobro imati alternativu, a to je šetnja do privatnog vrtića koji je dovoljno blizu. Može da se desi da imate slobodan dan, pa tada ne morate da palite auto samo da biste prešli par stotina metara od kuće do vrtića. Međutim, blizina kuće ne mora da bude presudna. Nemaju svi tu privilegiju da je neki od najboljih privatnih vrtića toliko blizu kuće. Može da se desi da imate više opcija u opticaju, tj. da možete da birate između dva ili više privatnih vrtića koji su dovoljno blizu vaše kuće. Svakako kvalitet usluga koje privatni vrtić pruža treba da bude presudan u odlučivanju. Takođe, ne mora da znači da je najbliži vrtić najbolji za vaše dete. Moguće je da samo malo dalje imate mnogo bolje opcije, tj. privatne predškolske ustanove koje imaju mnogo više da ponude.

Kada je o lokaciji reč, ona ne mora da se odnosi isključivo na relaciju kuća – privatni vrtić. Naročito, ako u blizini stana ili kuće nema privatnih vrtića koji odgovaraju vašim kriterijumima, možete se orijentisati prema nekoj drugoj odrednici – a to je na primer, kancelarija. Ukoliko se u blizini mesta gde radite nalazi privatni vrtić u koji biste rado upisali svoje dete, ova opcija može da bude itekako praktična. Svako jutro kada krenete na posao, odvedete prvo dete u privatni vrtić koji je u blizini i potom produžite na svoje radno mesto. Isto je i u povratku. Za ovu opciju se roditelji ređe odlučuju, ali i ona je praktična. Naročito ako vas pozovu da dođete po dete u toku dana ukoliko se desi da se razboli ili slično. S posla ćete brže stići ako ste blizu. Međutim, ipak je većini roditelja praktičnije i zgodnije da vrtić bude što bliže kući.

Pored lokacije, privatni vrtići imaju još važnije kriterijume po kojima se biraju. Odnose se na vaš kompletan utisak o predškolskoj ustanovi. Sve je važno: osoblje, izgled i veličina prostora, program rada i još dosta toga. Nijedan od ovih činilaca ne sme da izostane kako bi se moglo reći da je predškolska ustanova dobra i da pruža kvalitetnu uslugu. Vaspitačice i vaspitači koji rade sa decom treba da budu osobe koje predano i s ljubavlju rade svoj posao. Oni su najvažnije figure ovog perioda detetovog života i dete će ih dugo pamtiti. Dobro se raspitajte kod drugih roditelja kakva su njihova iskustva. Privatni vrtići u ovom segmentu mogu imati izvesnu prednost, jer biraju osoblje po veoma strogim kriterijumima. Od kvaliteta njihovog rada zavisi i broj dece upisanih u predškolsku ustanovu, pa samim tim i zarada. Ne zaboravite da su privatni vrtići ustvari firme, a da ste vi njihovi klijenti i da svi oni žele da klijent budu zadovoljni.

Kvalitetno osoblje treba da ostvaruje program rada u adekvatnom prostoru. Privatni vrtići treba da imaju prostrane sobe, ali i velika dobro opremljena i bezbedna dvorišta. Sve treba da bude čisto, tj. higijena uvek mora da bude na najvišem nivou. Prostor vrtića mora biti opremljen po najvišim standardima i da pre svega, bude bezbedan. Velike prostorije sa puno prirodnog svetla, igračke pravilno sortirane i raspoređene i dovoljno mesta za kretanje i igranje dece – jednostavni preduslovi kojih bi svi private predškolske ustanove trebalo da se pridržavaju.

Što se tiče načina rada i sadržaja koji privatni vrtić nudi, on je veoma važan. Akreditovane privatne predškolske ustanove usvajaju modele rada i važeće nastavne planove kojih se pridržavaju, uveodeći dodatne vannastavne aktivnosti koje mogu biti fakultativnog tipa. Međutim, dobro je ukoliko su sve aktivnosti uključene u cene i ako se ostvaruju u radno vreme vrtića, kako se neka deca ne bi izdvajala od drugih. Tu spadaju: učenje stranih jezika, časovi plesa, slikanja i vajanja, sportovi itd.

Sve bolje privatne vrtiće pronaći ćete na vab-sajtu Oglasiko gde je detaljan popis njihovih usluga sa cenama. Privatni vrtići i cene usluga boravka dece iskazuju na mesečnom nivou. Informišite se o načinu rada, lokaciji, pogledajte kako izgleda prostor i obiđite odabrane dečije vrtiće. Napravite najbolji izbor za vaše dete.

(Telegraf.rs/PR)