"Živi dinosaurus": Evo kako izgleda susret s jednom od najvećih ptica na svetu, njene kandže su vrlo opasne

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamislite da uživate na plaži kada se ispred vas, odjednom, pojavi ogromno stvorenje na dve noge i znatiželjno vas pogleda u oči.

To je dogodilo dami sa narednog snimka, koji je brzo postao viralan, a samo na platformi X (bivši Twitter) ima više od 13,7 miliona pregleda.

Scena je zabeležena negde u Australiji, a žena je ogromnu pticu nazvala “živi dinosaurus” u svojoj objavi.

Naravno, reč je o kazuaru (Casuarius), jednoj od tri najveće ptice na svetu, koje naseljavaju tropske šume na Novoj Gvineji, Istočnim Malim Sundima, Molučkim ostrvima i severoistoku Australije.

Ova vrsta je veoma oprezna u odnosu prema ljudima, ali ako je izazvana, može naneti ozbiljne povrede, uključujući smrtne.

Tokom Drugog svetskog rata američke i australijske trupe stacionirane u Novoj Gvineji upozoravane su da se čuvaju kazuara.

Ženke su obično veće i svetlije boje od mužjaka. Odrasli mužjaci u proseku su visoki 1,5 do 1,8 metara, dok pojedine ženke dostižu dva metra.

Kazuari imaju troprsta stopala sa oštrim kandžama. Unutrašnji, prvi prst ima kandžu nalik bodežu koja može biti duga 125 milimetara.

Ova kandža je posebno opasna, jer kazuari ponekad udaraju ljude i druge životinje svojim moćnim nogama.

Mogu da trče brzinom do 50 km/h kroz gustu šumu i skaču do 1,5 metara. Dobri su plivači, ne plaše se da prelaze široke reke i plivaju u moru.

(Telegraf.rs)