Ljubičaste jabuke postale viralne na mrežama, imaju ukus cimeta i banane: "Hodočasnici" hrle u Saskačevan

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Zaljubljenici u voće navodno hrle u Saskačevan u Kanadi u potrazi za ljubičastim jabukama pošto su prikazane na viralnim snimcima na društvenim mrežama.

Ali postoji samo jedan problem: slike su veštački generisane.

"Izgleda neverovatno. Bilo bi tako zabavno. Ali, nažalost, to nije stvarno“, rekla je Rejčel Hofmajster, hortikulturista u "Dutch grovers" u Ređini u Saskačevanu u intervjuu za CTV Njuz.

Originalni foto post, koji je na Instagram postavio korisnik Unnaturalist AI, prikazuje nekoliko ljubičastih jabuka koje blistaju na dasci za sečenje, a jedna je prepolovljena da bi otkrila njenu ljubičastu unutrašnjost. Nalog je geografski označio Knott's Berri Farm - tematski park u Kaliforniji.

Međutim, Unnatirualist AI post opisao je ljubičaste jabuke objasnivši da su "poreklom“ iz kanadske provincije Saskačevan, gde uspevaju u hladnoj klimi i imaju ukus "cimeta i banane“. U postu se čak tvrdi da su one cenjeni sastojak "ljubičastog sosa od jabuke“ — poslastice "koju slave autohtoni narodi Saskačevana“.

"Imali smo mnogo jabuka koje su razvijene u Saskačevanu, ali nijedna nije ljubičasta“, rekla je Hofmajster. "Svi imaju belo meso i crvenu kožu."

Uprkos očiglednom lažiranju, objava je brzo eksplodirala na X-u i Fejsbuku dok su se oduševljeni korisnici pitali kakvog su ukusa ljubičaste jabuke i gde mogu da ih nabave.

Neki su čak i hodočastili da bi pitali proizvođače u samom Saskačevanu za voće sjajnih boja, izvestila je CTV.

U stvari, baštenski centar u Ređini navodno dobija upite svaki put kada slike biljaka koje generiše veštačka inteligencija postanu viralne, prema Hofmajsterovoj.

Ona je dodala da je rekla da se kupci generalno "osećaju pomalo glupo što misle da je to stvarno“. Iako digitalno voće na mreži može izgledati neozbiljno, to ilustruje koliko brzo se dezinformacije mogu širiti kada im pomaže veštačka inteligencija.

Uprkos tome što se virtuelno razmnožavaju, ove izmišljotine mogu imati ozbiljne posledice u stvarnom svetu.

(Telegraf.rs / New York Post)