Kako je izgledala prva slika magnetne rezonance: "Ili ću dobiti srčani udar ili će sve proći u redu"

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-ilustracija: Shutterstock

Ovaj metalni lanac će se upravo susresti sa velikom magnetnom silom. Jačine 1.000 gausa, ovaj magnet je najveći tog tipa u svetu. Doktor Piter Mensfild sa Univerziteta Notingem razvio ga je da bi žive organizme podvrgao jakim magnetnim silama, navodi se u delu dokumentarcu BBC-ja o doktoru Mensfildu iz 1978. godine.

A razlog?

Dramatičan novi način da se, i bez upotrebe rentgenskih zraka, vidi kroz ljudsko telo.

Pre tri godine, koristeći manje magnete, doktor Mensfild je uspeo da slika unutrašnjost prsta. Sada je konstruisao ovaj mega magnet. Dovoljno moćan da stvara snimke iz bilo kog dela ljudskog tela. Zamorac za prvi test je bio doktor Mensfild lično. Ova traka skupljaće signale iz njegovog tela. Njegova tehnika zavisi od dve činjenice: da su naša tela napravljena uglavnom od vode i da molekuli vode reaguju kada su podvrgnuti jakom magnetnom polju.

Iako sve ovo deluje veoma komplikovano, ipak je reč o eksperimentalnoj mašini, prvobitno dizajniranoj da stvori koncentrovano magnetno polje. Ima jedva dovoljno mesta da čovek uđe unutra.

"U novim eksperimentima ovog tipa, nikada ne možete da budete 100 posto sigurni da neće biti nekih negativnih efekata. Najgore što bi moglo da se desi je srčani udar. Pa kad se pritisne dugme ja bih mogao da doživim srčani udar, a ako se to ne desi, prilično sam siguran da sve može da bude u redu", pričao je u dokumentarcu dr Mensfild "zaglavljen" između dve ploče.

Kada je pritisnut prekidač i mašina počela da radi, dr Mensfild nije osetio ništa.

Mašina se sastoji od četiri velika elektromagneta. Oni prave veliko magnetno polje koji prolaze kroz ljudsko telo. U ciljanom području, postoji manje, odvojeno magnetno polje.

Pogledajte i kako je izgledala prva slika ljudskog tela načinjena na ovaj način, bilo gde u svetu. Tada je konstatovano da će doktori morati da nauče da na potpuno novi način gledaju na ljudsko telo. Za razliku od rentgena, kosti i meka tkiva se vide jasno. Pošto se abnormalne ćelije ponašaju drugačije od normalnih, nada je da će se tumori videti jasno.

Doktor Mensfild inače je preminuo 2017. godine u svojoj 84 godini.

Prilog BBC-ja je emitovan 1978. godine:

Dakle, nešto što je danas sasvim normalna stvar u medicini, krajem sedamdesetih bilo je pravo čudo!

(Telegraf.rs / BBC, Tomorrow's World )