Nerešena misterija sveta: Ovi kameni ćupovi zadaju glavobolju naučnicima, kriju veliku tajnu

S. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Fascinantno otkriće u središnjem delu Laosa, poznato kao “ćupovi mrtvih”, smatra se jednim od najvažnijih i najneobičnijih u Jugoistočnoj Aziji.

Na prvi pogled, kamene strukture izgledaju poput velikih saksija za cveće, ali imale su sasvim drugačiju namenu. Razbacane su po šumama i ravnicama i obavijene velom misterije od otkrića 1930-ih.

Neobične strukture od gustog peščara ili granita izuzetno su teške, neke i 10 tona(!), a najveća je visoka tri metra.

Istraživači su pronašli više od 2.000 ćupova na većem broju lokacija, dok većina datira iz perioda 500 godina p.n.e i 500 n.e, prenosi The Sun.

I dalje se spekuliše ko je izradio ćupove, dok ljudske kosti pronađene na pojedinim lokacijama ukazuju da su korišćeni za ritualne sahrane.

Foto: Shutterstock

Pošto većina ima obrađene ivice veruje se da su prvobitno imali poklopce, iako je pronađeno svega nekoliko (kamenih) primeraka s različitim rezbarijama životinja.

Naučnici, takođe, veruju da su ćupovi izrađivani u kamenolomima, pa dopremani na određene lokacije.

Ekipa s Australijskog nacionalnog univerziteta posetila je Laos u prošlosti i pronašla više od stotinu ćupova sa intrigantnim diskovima oko njih, a za koje se veruje da predstavljaju oznake mesta pokopa.

Oni smatraju da su pokojnici sahranjivani u savijenom položaju, zajedno sa ličnim stvarima.

Inače, istraživački posao u ovom regionu je rizičan zbog neeksplodiranih bombi koje su bačene na teritoriju Laosa tokom Vijetnamskog rata.

I dok naučnici smatraju da je ćupovi korišćeni za sahranjivanje, lokalno stanovništvo ima svoja verovanja.

Jedna od legendi kaže da su ih ostavili džinovi koji su živeli na ovim prostorima u drevnim vremenima i koristili ih za skladištenje vina.

(Telegraf.rs)