Bebe i engleski – verovali ili ne: Helen Doron dokazuje da je moguće!

A. V.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Toliko puta smo dobili prekoran pogled kad kažemo da su nam najmlađi đaci već od 3 meseca... Samo se nasmešimo, i pitamo: "Pričate li Vi sa Vašom bebom?" Odgovor je uvek: "Naravno, volimo da je zabavljamo!" "To je odlično! Je li već naučila da pokaže gde zeka pije vodicu? Maše li pa-pa?" Roditelj se nasmeši i rado se pohvali: "Baš smo je to sad naučili, svaki put pokaže!"

Foto: Promo/ Katka Pruskova

Onda objasnimo – eto, ne ume da priča, ali može da odgovori pokretom na pitanje, naučila je pozdrav, uskoro će da krene i sa prvim slogovima, ma-ma, ta-ta, ba-ba...

Hm... već se roditelj zamislio.

"A šta biste radili da Vam je bračni drug iz druge zemlje, i da su vam različiti maternji jezici?"

Obično kažu da bi se konsultovali sa specijalistom da vide šta je u najboljem interesu deteta.

Mi smo to za vas već uradili. Stručnjaci kažu da, ukoliko je sve u redu razvojno sa detetom, svaki roditelj treba da koristi svoj maternji jezik u komunikaciji s detetom jer će tako ravnopravno savladavati oba jezika.

Nema ničeg čudesnijeg od gledanja deteta kako razvija jezičke veštine u bezbednom i podsticajnom okruženju. Prvo i osnovno takvo okruženje je porodica, gde se savladava i upija maternji jezik.

Helen Doron, lingvista i specijalista za rani razvoj deteta, je razvila metod učenja engleskog jezika kao maternjeg, poštujući baš ono što roditelji prirodno, po osećaju, rade sa svojom decom od rođenja.

Početak Helen Doron škole engleskog za decu od 0-3 godina

Davne 1985. godine, Helen je odvela svoju, tada četvorogodišnju kćerku na časove violine kod čuvenog profesora Suzukija. Njegova filozofija je bila da deca od najranijeg doba treba da uče jezik muzike. Ta rečenica je ostavila dubok trag kod Helen, čija su deca već odrastala u dvojezičnoj porodici, i ideja je rođena – deca isto tako od najranijeg doba mogu da uče i muziku jezika!

Tada su nastali prvi audio materijali i knjige uz koje je Helen lično podučavala decu u svom gradu engleskom jeziku.

Vrlo brzo je prvobitna granica uzrasta s kojim je radila spuštena na 3 meseca, jer – ako su njena deca mogla od rođenja da savladavaju paralelno 2 jezika, što ne bi mogla i sva druga?

Foto: Promo/ Katka Pruskova

Razvoj Helen Doron metodologije

Od tada do danas, skoro 40 godina Helen Doron škola engleskog za decu postavlja standarde u ranom učenju jezika. Što je započeto kao škola engleskog za decu od 3-7 godina, preraslo je u školu engleskog za decu od 3 meseca do 19 godina.

Preko 3 miliona dece je do danas imalo jedinstvenu priliku da engleski jezik uči kao maternji jezik, kroz igru, pesmu, interakciju, i pozitivno i podsticajno okruženje, bez korišćenja maternjeg jezika – samo na engleskom, od prvog dana.

Na času sa bebama su naravno i njihovi roditelji, koji uz instrukcije nastavnika sa svojom decom rade razne aktivnosti.

Kažu roditelji najčešće da smo 7-u-1.

1 – druženje roditelja dece istog uzrasta

2 – dodatna edukacija o razvojnim potrebama beba

3 – razvoj krupne i fine motorike

4 – bebi masaža

5 – bebi znakovi (ako može pa-pa, može i „bye-bye“, ali i „eat“ ili „sleep“)

6 – vežba mama ili tata uz najslađe „tegiće“ – treba uraditi zajedno „up“, „down“, „turn around“

7 – izlaganje melodiji engleskog jezika uz neprimetno usvajanje osnovnih pojmova

Zašto izložiti bebu engleskom jeziku?

A zašto da ne? Ne može da škodi. Dokle god bebama aktivnosti s roditeljem prijaju, dok se lepo osećaju u pozitivnom okruženju, dok dele osmehe šakom i kapom (i poneku suzicu kad su pospani), što da ne? Najčešće je to prvi susret sa kolektivom, malim, taman za stvaranje pozitivnog iskustva i oslobađanje u interakciji sa ljudima koji nisu porodica (a opet uz prisustvo porodice). Pritom, rano učenje engleskog jezika donosi mnoštvo prednosti koje su od suštinskog značaja za razvoj deteta.

Mozak beba se ubrzano razvija, stvara nove sinapse (veze), što bebama i maloj deci omogućava da lako upijaju nove informacije i razvijaju jezičke veštine na prirodan način, neverovatnom brzinom, uz pravu i dobro vođenu interakciju.

Od prvog „Hello“ do „Bye, bye“ na kraju časa, kroz specijalno vođenu igru, druženje, mnoštvo muzike i bogatih ritmova ali i odličnih koreografija koje ih prate, deca neprimetno usvajaju melodiju engleskog jezika i počinju da ga upotrebljavaju da bi se što pre uključili u igranjac.

Naravno, do C2 nivoa će proći godine, kao i na maternjem jeziku, ali će prirodan proces učenja engleskog dati svoje rezultate jako brzo, koji će se najbolje videti pri prvim putovanjima u druge zemlje, i lakoći snalaženja naših vrednih mališana.

Pritom, Helen Doron metoda deci približava i ritmove celog sveta, razvija motoriku, timski duh, gradi samopouzdanje, u čemu uživaju i bebe i roditelji. Često mame kažu da Helen Doron pesme puštaju bebama kada žele da ih primire. A svi se u Helen Doron školama topimo kad je vreme za čas naših najmlađih drugara, još kad dobijemo „kiss“ poslat ručicom i osmeh uz to – nema veće nagrade!

4. Profesionalni i licencirani nastavnici

Profesionalni i licencirani nastavnici su srce Helen Doron škole engleskog za decu.

Uslov za rad u Helen Doron školi je da se položi specijalizovan trening za Helen Doron nastavnike i stekne licenca za rad po toj metodologiji. Nakon prvog treninga nastavnici koji rade sa bebama moraju položiti poseban seminar za rad sa bebama, jer je njihov zadatak da u toku časa i roditelje dodatno informišu o aktivnostima.

Upisom na kurs Helen Doron škole engleskog od 3 meseca do 3 godine, roditelji mogu biti sigurni da će jednom nedeljno zajedno sa detetom biti u rukama najboljih nastavnika koji će ih voditi kroz svaki korak učenja engleskog jezika s ljubavlju i uz pozitivnu komunikaciju.

Kako se prijaviti u Helen Doron školu

Da bi prijavili svoje dete u Helen Doron školu, potrebno je posetiti zvaničnu internet stranicu www.helendoron.rs, , gde roditelji mogu naći sve potrebne informacije o upisu, programima i mogućnostima.

Za početak, roditelji treba da popune jednostavan prijavni formular, dostupan na sajtu, kako bi izrazili zainteresovanost za program i odabrali opštinu /grad gde se nalazi njima najbliža lokacija.

Nakon popunjavanja formulara, tim Helen Doron škole sa odabrane opštine će kontaktirati roditelje radi dogovora oko zakazivanja besplatnog probnog časa za dete, na kome će prisustvovati zajedno s detetom.

Roditelji će tada imati priliku da postave sva dodatna pitanja o programu i metodologiji, što će im pomoći da donesu informisanu odluku o upisu.

Rani upis u školsku godinu donosi razne pogodnosti, i omogućava roditelju da unapred isplanira svoje vreme u popodnevnim satima sa svojim detetom.

Ukoliko je lakše, besplatni call centar za celu Srbiju 0800/333-000 je na raspolaganju svakog radnog dana od 09-20h, kao i subotom od 09-13h.

(Telegraf.rs/PR)