Amerikanci hoće da ubiju oko 450.000 sova: Evo koji je razlog za ovako drastičan potez

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Strategija Američke službe za ribu i divlje životinje objavljena u sredu ima za cilj da podrži populacije pegavih sova u saveznim američkim državama Oregon, Vašington i Kaliforniji

Prugasta sova biće na udaru Agencije za ribu i divljač... Foto: Jon G. Fuller / Zuma Press / Profimedia

Da bi spasili ugroženu pegavu sovu od potencijalnog izumiranja, američke službe za divlje životinje prihvatile su sporni plan da rasporede obučene strelce u guste šume Zapadne američke obale da odstrele skoro pola miliona prugastih sova koje istiskuju svoje rođake.

Strategija Američke službe za ribu i divlje životinje objavljena u sredu ima za cilj da podrži populacije pegavih sova u saveznim američkim državama Oregon, Vašington i Kaliforniji, preneo je AP.

Dokumenti koje je objavila Agencija pokazuju da će oko 450.000 prugastih sova biti odstreljeno tokom tri decenije nakon što su ptice sa istoka SAD ušle na teritoriju Zapadne obale, gde žive severne pegave sove i kalifornijske pegave sove.

Manje pegave sove nisu bile u stanju da se takmiče sa "osvajačima", koji imaju veliko leglo i potrebno im je manje prostora za preživljavanje od pegavih sova.

Prethodni napori da se spasu pegave sove bili su fokusirani na zaštitu šuma u ​​kojima žive zbog čega je bila ograničena seča, ali je to pomoglo da se uspori pad broja ovih ptica.

(Telegraf.rs/Tanjug)