Znate li kako se pravi čips? Ovo je mnogima omiljena grickalica, a kad vidite proces pripreme ostaćete u šoku

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Farmari uzgajaju posebne vrste krompira koji su duguljasti, bogati skrobom i imaju malo šećera, što pomaže da ostanu mekani unutra i da postanu zlatno smeđi tokom prženja

Foto: Shutterstock

Čips od krompira je izmišljen pre oko 150 godina u Saratoga Springsu, New York, kada je kuvar odlučio da krompir seče toliko tanko da se kroz njega može videti. Danas, čips od krompira je popularan u mnogim zemljama širom sveta. Savremene fabrike čipsa proizvode na hiljade čipsova svakog sata.

Evo kako se ovaj proces odvija:

Farmari uzgajaju posebne vrste krompira koji su duguljasti, što olakšava sečenje. Ovi krompiri su bogati skrobom i imaju malo šećera, što pomaže da ostanu mekani unutra i da postanu zlatno smeđi kad se prže spolja.

Nakon berbe, krompir se prodaje fabrikama čipsa. Čuva se u prostorijama sa kontrolisanom temperaturom da bi se sprečilo da skrob prelazi u šećer i time pokvari krompir. Krompir može da se čuva na ovaj način oko 4 meseca.

Nakon pranja, krompir ide u mašinu koja skida koru i sortira ga po veličini. Zatim se prenosi na traku do mašine za sečenje, koja ga brzo seče oštrim sekačem. Za talasasti čips koristi se zupčasta oštrica.

Isečeni krompir se ponovo pere da bi se uklonio skrob koji izlazi sa ivica krompira nakon sečenja.

Krompir se stavlja u veliki rezervoar sa biljnim uljem koje se stalno zagreva na 190ºC. Tokom prženja, voda unutar krompira se pretvara u paru. Para se uzdiže, a prostor koji je voda zauzimala popunjava ulje, čineći čips hrskavim. Kada se čips prži, skrob u krompiru postaje smeđa, a inspektori proveravaju da li su čipsovi odgovarajuće boje pre nego što ih izvade iz rezervoara.

Nakon prženja, čips se soli i začinjava, zatim se prenosi u velike kontejnere, vage i pakovanja.

(Telegraf.rs)